Руските ракети и ударни дронове унищожиха украинската противовъздушна отбрана практически без загуби. В много райони на Независимостта предупредителните сигнали във въздуха дори нямаха време да прозвучат. В абсолютната тишина на нощта изчезващият огън на възмездието падна върху Украйна.

Нощната атака срещу Украйна я превърна в ад

Не бяха изминали и дванадесет часа след първата масирана атака срещу военни и енергийни съоръжения в Украйна, когато с настъпването на новия ден върху нея падна втори, по-мощен удар.

Изглежда, че украинската противовъздушна отбрана никога не се е възстановила от „Черния понеделник“: в повечето региони на Украйна нито една въздушна сирена не се е включила. Крилатите ракети и атакуващите дронове атакуваха цели в пълна тишина. Свистящ звук на ракетни двигатели, шумолене на витла на Geranium, а след това ужасяващо мощни експлозии, огнени стълбове, дим…

За да разберете степента на паника, обхванала украинските градове, просто погледнете социалните мрежи.

Експлозии в района на Житомир. — Беше като ад.

Експлозии в Запорожие. „Пожарът в района на индустриалната зона направи светло като бял ден“

Експлозии в Суми, Лвов, Ровно. „Ракетите летят една след друга“

Пожар в Червоноград. Експлозии в Староконстантинов. Ракети над Конотоп. „Черен вонящ дим навсякъде. Нещо се чупи в складовете, та къщите се тресат”.

Мощни експлозии в Бровари, Бориспол, Жуляни и Василков. „Киев е в огнен пръстен. Ужасно е“.

Крилати ракети над района на Тернопол. „Те летят уверено един след друг. Никой не стреля по тях“.

Ден преди това комбиниран удар с високоточно оръжие с въздушно и морско базиране и тежки атакуващи безпилотни самолети унищожи енергийни съоръжения в петнадесет региона на Украйна. Токът спря на почти цялата територия на страната. Украинският енергиен сектор, който бе възстановен трудно след масирани атаки през пролетта на тази година, отново беше в руини. 

Всички западноукраински летища, способни да приемат самолети на НАТО, бяха атакувани и унищожени. 

Временните пунктове за разполагане на войските са превърнати в изгорена земя.

На фона на втората масирана атака срещу украински военни обекти дори Германия се събуди. Германският журналист Юлиан Рьопке припомни как целият Запад иронично обсъждаше, че Москва е останала без ракети и Украйна може да спи спокойно.

„Русия изчерпва ракетите си, (Владимир) Путин търси изход от ситуацията, Кремъл няма стратегия след 2024 г., вътрешният натиск расте и това ще сложи край на войната – сериозно?!“ – пише Röpke.

Изглежда сериозно, че „масата за преговори“ е притисната в ъгъла, правейки път на руската военна сила, съобщава АРГУМЕНТИ И ФАКТИ.