Макар и в килията на следствения арест, превърналият се в олигарх бивш комсоморски секретар Николай Банев продължава да се храни от „златна” бариера за плажа в Русалка, алармираха читатели на TrafficNews.

Там от години абсолютно незаконно прибират такси от желаещите да се изкъпят в морето. Бариерата е поставена на паркинга, през който минава пътят за дивия плаж вляво, на който няма нито спасители, нито чадъри. Но всеки, който иска да стигне до скалите и да се изкъпе в морето, трябва да плати 8 лева. В сравнение с миналата година таксата дори е увеличена с 2 лева.

Наш читател пази касовата си бележка, която е с дата 4 август 2019 г.

Още по-скъпо излиза влизането в комплекса „Русалка” с бунгалата вдясно, който преди много години бе приватизиран от бизнесмена Банев. За да влезеш там и да стигнеш до плажа, преди години се искаше да платиш престоя си за ден, който варираше между 40 и 50 лева. Обяснението бе, че гостите в комплекса ползват ол инклузив и външните хора също трябва да го платят, защото навсякъде имали възможност да ядат и да пият. И до ден днешен тези изисквания си важат.

Плажната ивица е изключителна държавна собственост и достъпът до нея при всички случаи трябва да е възможен и безплатен, пише в Конституцията. Но не и за Баневи, които винаги са били над закона. И сега, макар и в затвора, продължават да си разиграват коня както си искат.

Гневни граждани всяка година алармират за тази бариера, която прибира абсолютно незаконни такси. От началото на лятото също имаше сигнали. На 5 юли от министерството на туризма съобщиха, че по разпореждане на министър Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата заради ограничаването на достъпа към плажовете на „Русалка” с платена бариера. Компетентните органи трябваше да проверят дали са правомерни загражденията и кой ги е поставил.

Най-вероятно хората на бариерата са обяснили, че таксата е само за колите, които спират на паркинга. А който не иска да плаща, да ходи пеша. Но който е ходил на „Русалка” знае, че за да стигнеш до плажовете, трябва да вървиш над 4 км от най-близкото село Свети Никола, до което общественият транспорт също не е от най-редовните. Затова хората предпочитат да пътуват с автомобилите си.

От министерството на туризма са изпратили и писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете. С него изискват да се осигури безплатен достъп до плажовете на „Русалка”.

Според Ставрева, разрешението за поставяне на контролния пункт и на бариерата е от 2012 г. , когато кмет беше Цонко Цонев и срокът му вече е изтекъл. Кметицата твърди, че плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината. „Трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областната администрация”, коментира Ставрева.

“Този паркинг е горски фонд. Не е узаконен. Няма начин, по който той да бъде узаконен. Закупени са само сградите върху терена. Хотелът е незаконен. Той не би трябвало да работи”, обясни пред Нова телевизия бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. И допълни, че в момента за терена се водят дела.

Министерството на туризма е уведомило и областният управител на Добрич Кирил Кирилов, който носи отговорност за неохраняемите пясъчни ивици, според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Но въпреки всички сигнали, които от години се подават към различни институции, бариерата към плажовете на „Русалка” си стои.

Какво друго да кажем, освен обичайното за такива случаи: „Кучетата си лаят, керванът си върви”.

А Банев се подсмихва под мустак от затвора.

https://trafficnews.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

Коментирай