За шеста поредна година „С усилия към звездите“ подкрепя млади таланти в пет области на изкуството

0
10


За шеста поредна година националната стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Кандидатурите ще се приемат от 1 до 25 декември 2024 г., съобщават учредителите от фондация „Културни перспективи“.

Стипендията е по идея на оперната певица Ина Кънчева. Подкрепата, която всеки избраник получава в рамките на едногодишния цикъл, е в няколко направления – работа с ментор в продължение на една година, осигуряване на бюджет, покриващ разходите за творчески проект на кандидата, участие в тематичен пърформанс в рамките на фестивала Culturama.

„Талантът не обича рамки. Но често остава заключен в тях. Има само един начин да излезе: да ги разруши. И да ги претвори. По своя собствен начин“, казва Ина Кънчева. „Ето защо нашият призив към всеки един млад артист, талант и кандидат тази година е „Претвори рамките“, добавят от екипа на фондацията.

Припомнят, че първите пет издания на „С усилия към звездите“ са подкрепили близо петдесет млади артисти и техните индивидуални или общи проекти, както и осъществиха извънредно ключова подкрепа за някои от селектираните финалисти. Ментори са били Георги Господинов, Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова, Явор Гърдев, Правдолюб Иванов, Капка Касабова, Иглика Трифонова.

/ДД

/ХК/



Източник БТА