Само за първите четири месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова, каза в Националния пресклуб на БТА Александър Михайлов, бивш директор на “Кинтекс” ЕАД. Всички пратки са разтоварени на полското летище “Жешов” (Rzeszow) на 70 километра от украинската граница. Това летище се посочва от чуждестранните медии за основен транспортен хъб за военната помощ за Украйна, каза Михайлов.

От март до юни 60 самолета са транспортирали българско оръжие до летище “Жешов”, допълни той, като се позова на информация, получена от МВнР.

Михайлов обвини бившия министър на икономиката Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на около 200 сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

На въпрос на БТА какво оръжие е изнесла България с тези самолети Михайлов каза че това се т. нар. “бестселъри” за войната в Украйна – 122-милиметрови изстрели за самоходна гаубица “Гвоздика” и за стационарна гаубица Д30; 155-милиметрови изстрели за самоходна гаубица “Акация” и за стационарно оръдие Д20; 122-милиметрови ракетни снаряди за системата за залпов огън БМ21 “Град”; както и 130-милиметрови артилерийски снаряди и други.

Михайлов не посочи точна стойност или цена на изнесените боеприпаси, но каза, че износът на оръжие и боеприпаси за четири месеца, след началото на войната, и с подписани разрешения от Корнелия Нинова, достига 1,016 млрд. евро и до края на годината ще се удвои и дори утрои. “В оръжейните сделки сега първо се пита за срока на доставка и чак после за цената – търсене има за всичко”, каза Михайлов. В рекордните години за българския оръжеен износ – 2016 и 2017 г. – сме достигали 1,2-1,3 млрд. евро.

През ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. За този период 4200 тона българско оръжие са доставени в пограничното на Украйна полско летище – това са 212 ТИР-а, каза Михайлов. И Нинова да твърди, че не знае къде отива оръжието ни, е несъстоятелно твърдение и е обидно към българските граждани, добави Михайлов.

“Почти всяка страна изнася оръжия за Украйна през Полша. Всеки един самолет, транспортиращ оръжие от страната Х, преди да кацне в Полша, трябва да отбележи над коя държава лети. Получената информация от МВнР надмина най-смелите ми очаквания. Съгласно Закона за достъп до обществена информация депозирах искане до МВнР колко самолета с българско оръжие са летели до летище “Жешов”. В отговора се посочва, че за 14 месеца преди войната нито един самолет с оръжие не е летял по маршрута. Но за първите четири месеца от началото на войната 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в Полша”, каза Михайлов и посочи, че повечето държави използват летището като логистичен хъб за трансфер на оръжия към нападнатата от Русия страна.

Твърдя, че с подписа на Корнелия Нинова е изнесено огромно количество оръжие за Украйна и всички по веригата са знаели това, каза Михайлов. Според него служебното правителство трябва да развърже това “злокобно наследство”, оставено от Нинова – блокираните искания за износ на българско оръжие за 1 млрд. евро, добави той. “Подозирам, че Нинова нарочно два месеца не е разгледала исканията за износ, за да устрои капан на президента Радев. Ако служебният министър на икономиката не разреши износа на това оръжие, ще предизвика протест на фирмите в бранша и съдебни искове за плащане на пропуснати ползи. Ако ги разреши, Нинова ще излезе и ще каже: “Ето, служебният кабинет на Радев изнесе българско оръжие за Украйна през Полша”, каза още Михайлов. https://bta.bg