Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – град Добрич, представя чуждоезиковите си паралелки в гимназиалния етап на обучение – всяка със свой облик, изпълнена с креативни млади хора – знаещи, можещи, успешни.
Запознайте се днес с артистичния 11 а, за когото Светът е сцена

Проба, 1, 2, 3…. Започваме! Поредното начало, поредните вълнения, емоции, притеснения. Но всичко остава зад теб, когато публиката притихне и представлението започне. Сцената е в Актовата зала на училището, актьорите сме ние. Почти целият клас е бивал въвличан в актьорските ни занимания – техническа поддръжка, изработване на костюми и декори или просто искрена подкрепа. А иначе сме съвсем обикновени тийнейджъри – 11 а, Чуждоезиков профил в СУ „П.Р.Славейков“, и не са ни чужди всички малки ученически прегрешения.
Вече 4 години сме заедно – преминали сме през трудности, безброй задачи и контролни, малки и големи успехи и постижения. Един пъстър клас, хора с различни индивидуалности, нестандартни характери и топли души. Във всеки от нас дреме някакъв талант – спортисти, актьори, геймъри, музиканти, краснописци, борци за справедливост, омайници. Дойдохме тук, не само за да получим качествено образование, но и защото тук сме разбрани и оценени. А и е много интересно. Участията в различни училищни мероприятия и извънкласни форми ни дават възможност за себеизява, повишава увереността и самочувствието ни. Творческото ядро на класа е познато на цялото училище – участия в благотворителни концерти, коледни балове, чествания и празници. Работата на сцена носи много вълнения, но и удовлетворение, откриваме нови светове и приятелства. Всеки реализиран проект поражда желанието за други. И те стават възможни дори в условията на извънредно положение, благодарение на стимулиращата подкрепа, разбирането и творческия климат в нашето училище.
И на един човек, който мнооого вярва в нас – класната, г-жа Силвия Стойчева. Когато още в 9 клас ни каза: „Имам една идея“, още не знаехме какво ни чака. Но тя знаеше и наред с „ох, ще ме уморите“, „стегнете се“, „научи ли си текста?“ чувахме „браво!“, „страхотни сте“. Вълнуваше се повече от нас, макар че от години с всеки випуск има изяви на сцена. И сигурно не е случайно, че от всеки випуск досега има нейни ученици, запленени от магията на театъра и приели предизвикателството той да бъде тяхна професия.
И този випуск не е изключение: Дами и господа, както сам често обявява: Виктор Димитров. Познаваме го като Злата мащеха от „Снежанка и седемте джуджета“ и множеството превъплъщения – смешни или сериозни, на сцената на училище „Славейков“. Последният проект, в който участва, е заснемането на възстановка от 30-те години на миналия век за продукция на БНТ в Екопарк – Варна. Не помни как точно се е озовал в плен на театралната магия, но още от малък е абониран за водещ и изпълнител в различни мероприятия, а те в нашето училище съвсем не липсват. Първата му по-професионална задача отново е в училищна изява – 100-годишния юбилей на училището и прекрасния спектакъл на Гергана Христова. Подготвя се за кратко при нея, търси подходяща ученическа сцена в града и в крайна сметка, през 2018 г. се озовава в студио „Театър“ към Варненски драматичен театър „Стоян Бъчваров“. С репетиции в събота и неделя, под ръководството на Стоян Радев и Веселина Михалкова, през миналата година участва в постановката „Женитба“ от Гогол. Харесва атмосферата в театъра, как всичко се променя, когато завесата се вдигне. С това са свързани и мечтите му за бъдещето – НАТФИЗ и магистратура във Великобритания. А училище „Славейков“ определя като най-подходящото място за изходна позиция – заради спокойната обстановка, заради учителите, които разбират и подкрепят, часовете по английски език, часовете по литература и проектите за работа на сцена. В момента репетира „Малкият принц“, който се очаква да има своята премиера в края на лятото на варненска сцена.