ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ НА 26 МАЙ?

0
996

Точно 15 партии и 8 коалиции заявиха пред ЦИК и получиха регистрация за участие в изборите за Европейски парламент на 26 май.

Срокът за подаване на документи за участие във вота изтече вчера в 17 ч. Има и една подробност – до 20 април коалициите, получили вече регистрация, могат да правят промени в състава, в който искат да се явят в изборите. С други думи – регистрирани вече партии могат например да се влеят в съществуващи вече коалиции. Или партии, станали част от обединения, все още могат да ги напуснат и да отидат другаде. Но не и да участват самостоятелно.

И още нещо – тепърва предстои проверка на автентичността на подписките от поне 2500 граждани, подкрепящи съответната партия или коалиция за участие в изборите. Това се прави от служба ГРАО и ако се установят нарушения или по-малък брой подписи – някоя от получените вече регистрации може да бъде заличена.

За сравнение – на предишните европейски избори през 2014 г. партиите и коалициите, регистрирани за вота, бяха общо 27. Тоест има ръст в броя на желаещите да участват в европейския вот. Има и чисто нови партии.

Кой с кого?

ГЕРБ, “БСП за България” и ДПС от парламентарните формации отиват с имената си на изборите. Макар в листата на управляващите да присъстват и хора от СДС, самата партия на практика пропуска тези избори според регистрациите. При социалистите, за разлика от предишни вотове, има само един партньор – Комунистическата партия на България. Партията на Веселин Марешки привлече по-малки формации като НПСД и БЗНС “Александър Стамболийски” и участва под името “Воля – българските родолюбци”.

“Обединени патриоти” участват разединени в европейския вот – ВМРО и “Атака” самостоятелно, а НФСБ – в коалиция “Патриоти за Валери Симеонов”.

По реда, в който извънпарламентарните формации присъстват в социогическите проучвания, следва “Демократична България” – обединението между ДСБ, “Да, България” и “Зелените” (последните в крачка ще трябва да си сменят името заради съдебно решение – б.р.).

В изборите ще участва и “Коалиция за България”. Наложената от БСП в продължение на повече от десетилетие изборна марка обаче този път е за АБВ и партньори. Очаква се партията на Корнелия Нинова да обжалва по съдебен ред тази регистрация. Дали тя ще остане актуална – ще се разбере в тридневен срок.

За участие в евровота се регистрираха още “Движение 21” на Татяна Дончева, както и НДСВ в коалиция с “Новото време” и послание “Път на младите”.

На десния фронт са още “Движение България на гражданите”, които все още водят разговори с “Демократична България” и коалиция “Възход” – ЕНП и партньори. И чисто новата партия “Волт”.

Ето и пълния списък от партии и коалиции:

ГЕРБ

ДПС

“БСП за България”

ВМРО

“Патриоти за Валери Симеонов”

“Атака”

“Демократична България  – обединение”

“Воля  – българските родолюбци”

“Движение 21”

“Коалиция за България”

“Коалиция на младите” – НДСВ и “Новото време”

“Движение България на гражданите

ДОСТ

“Глас народен”

Партия на Зелените

Партия “Пряка демокрация”

Коалиция “Движение Заедно”

„Българска социалдемокрация – Евролевица БСДЕ”

Движение “Презареди България”

Партия “Възраждане”

Партия “Българска нова демокрация”

“Волт”

Българско национално обединение

Коалиция “Възход”

БУМ НА НЕЗАВИСИМИ КАНДИДАТИ

Към 10 април има и бум на желаещите да се пробват във вота мажоритарно в сравнение с предишни избори – като независими кандидати, подкрепени от инициативен комитет. Срокът за тези регистрации обаче е по-дълъг и списъкът от 10 комитета, издигащи евродепутати, актуален към момента, със сигурност ще набъбне до 15 април.

 

Досега най-любопитен е комитетът на “Непослушните” – той издига за Брюксел подсъдимата бивша кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева. Нищо чудно да се появи подобна инициатива и за бившата й заместничка, а сега и подсъдима с нея Биляна Петрова. Поне подобни бяха заявките преди дни по време на съдебно заседание по делото за подкуп.

В списъка с мажоритарните кандидати е и бившият министър на отбраната във втория калинет “Борисов” и водач на БЗНС – някога част от Реформаторския блок Николай Ненчев.

В “независимата” компания е и бившият депутат, напуснал “Атака”, Минчо Куминев.

Следващото интересно име е Ваня Руменова Григорова – това е активистката от КТ “Подкрепа”, която често е сред говорителите на работническите сдружения.

Все още обаче я няма обещаната регистрация за Евгения Банева – съпругата на бизнесмена Николай Банев. Семейството в момента е в ареста с обвинения за източване на предприятие, укриване на данъци и пране на пари. Банева участва като независима и във вота през 2014 г. получи малко над 6000 гласа.

Ето и списъка с независими кандидат-евродепутати до момента:

Инициативен комитет за издигане на Христо Симеонов Симеонов

Инициативен комитет за издигане на Ваня Руменова Григорова

Инициативен комитет за издигане на Станислав Станков Георгиев

Инициативен комитет за издигане на Албена Божидарова Белянова

Инициативен комитет за издигане на Йордан Иванов Малджански

Инициативен комитет за издигане на Минчо Христов Куминев 

Инициативен комитет за издигане на Десислава Петрова Иванчева

Инициативен комитет за издигане на Венко Димитров Балтаджиев

Инициативен комитет за издигане на Венислава Пламенова Атанасова

Инициативен комитет за издигане на Николай Нанков Ненчев 

Кандидатските листи на партиите и коалициите предстои да бъдат обявени – срокът за тяхната регистрация продължава да тече.

https://clubz.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST