Делта вариантът на COVID-19 засега не се проявява по-различно от предходните варианти по отношение на тежестта на протичане. По-скоро разликите са в бързо разпространение сред нови групи хора, като например децата, казва пулмологът д-р Румяна Малчева. Умерената физическа активност и добър сън и почивка поддържат тонуса ни, а стресът ни прави по-уязвими, казва специалистът.

Имунизацията и ваксинирането срещу сезонен грип и срещу COVID-19 е препоръчително, като след имунизации са наблюдавани много малко нежелани лекарствени въздействия, посочва д-р Малчева.

В сезона на настинките няма защо да сме нащрек. Да сме нащрек значи да сме в стресова ситуация, при която нашето тяло излиза от комфортната зона, категорична е тя.

Д-р Румяна Малчева е завършила МА София, магистър по медицина , специалист вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия.

Работила като  лекар ординатор към МБАЛ Балчик до 1994г. Лекар ординатор специалист вътрешни болести до 2004г. Лекар ординатор със спеиалност пневмология и фтизиатрия до момента към МБАЛ Балчик.

Д-р Малчева, какво е по-специфичното в четвъртата вълна на коронавирусната атака и по-конкретно какво е развитието и в община Балчик, как са се изменили симптомите и протичането на заболяването?

Развитието на четвъртата вълна на COVID-19 в Балчик не се различава съществено от това в другите съседни региони. Тя настъпи след добра възможност за провеждане на имунизация през летния сезон, с по-малък риск от заразяване. Тази възможност не бе добре използвана от нашите съграждани. Сигурното е, че вече вирусът не ни изненада, тъй като той ни нападна сред хора, които бяха ваксинирани, такива, които бяха преболедували това заболяване и немалка част, които не бяха боледували.
Разпространението на вируса в такава разнообразна среда въпреки това е твърде бързо. Още през лятото, през месец юли бяха регистрирани активно болни. След това в края на месец август и месец септември SARS COV 2 се разположи в нашата община.
Симптомите на проявление на вируса не са по-различни от предходните варианти. Делта вариантът преобладава при засегнатите пациенти, като най-честите са болки в гърлото, хрема, температура, втрисане, впоследствие и суха дразнеща кашлица и обща отпадналост, недостиг на въздух и болки в гърдите.

Защо нерядко се заразяват преболедували и ваксинирани, някои постъпват в болница? Означава ли това, че Делта вариантът се явява нов за хора, които вече са срещали коронавируса?
Основният процент от заболелите са новозаболели. Сред диагностицираните има и такива, които са били ваксинирани през месец март и април, както и такива, които са прекарали инфекцията в предходните месеци. Последните случаи не са много чести и при тях заболяването протича по-леко.

Делта вариантът засега не се проявява по-различно от предходните варианти по отношение на тежестта на протичане. По-скоро разликите са в бързо разпространение сред нови групи хора, като например децата.

Водите ли статистика колко от пациентите, които стигат до вас с ковид симптоми, са положителни?

Данните от нашите изследвания са следните – през последните две седмици са изследвани 200 души, от тях 20 % са дали положителен резултат. Метод на изследване – бърз антигенен тест. Отново правя уточнение, че повечето от пациентите са насочени от общопрактикуващите лекари с вече установени симптоми.

Идва сезонът на настинките, които сме свикнали да лекуваме в домашни условия. Какво е по-различното сега и за какво трябва да бъдем нащрек?
В сезона на настинките няма защо да сме нащрек. Да сме нащрек значи да сме в стресова ситуация, при която нашето тяло излиза от комфортната зона. Това ни е заложено като защитен механизъм, който е пазил нашите прадеди. В днешно време хормоните на стреса се отделят при напрежение в работата, натрупана преумора, липса на сън при по-чувствителна нервна система. По време на криза хората са по-чувствителни, защото чувството за несигурност, недостатъчна информираност и изненада е силно засилена в цялото общество.

Нужно ли е да се ваксинираме срещу сезонен грип, коронавирус, какъв е вашият съвет? Имате ли данни за сериозни странични ефекти след ваксиниране?
Имунизацията и ваксинирането срещу сезонен грип и срещу COVID-19 е препоръчително, като след имунизации са наблюдавани много малко нежелани лекарствени въздействия.

Вашите препоръки през есенно-зимния сезон, за да сме в добро здраве?

Умерена физическа активност – тялото има нужда от движение и физическо натоварване. Редовно спортуване води до натурално покачване хормона на щастието и е естествен антидепресант. Изберете програма за вашето ниво и си създайте режим.

Сън и почивка – направете съня си един от вашите приоритети- спете от 6 до 8 часа.

Правилно дишане – когато дишаме бавно и дълбоко, ние караме тялото да спре да отделя стресови хормони. Дишайки бавно и дълбоко, можем да разсеем ума си от всичко, което ни притеснява.

Позитивно мислене и благодарност – вместо да се насочваме към негативните моменти от карантината, може да отделим повече време на нашите близки, с които съжителстваме.

Билки, които можем да си осигурим бързо и лесно, имат доказан ефект в борбата със стреса: мента, съдържа ментол, който е естествен седатив; лайка, която съдържа апигенин, антиоксидант; джинджифил – естествен антисептик и силен антиоксидант; валериана – подобрява съня; лавандула – съдържа линалол, който има релаксиращ ефект.
https://bnr.bg/varna
loading...