През август 1945 г. съветската армия залови последния китайски император, Пу И. По-късно той ще бъде направен водещ свидетел на процеса срещу японските престъпници; той ще поиска да стане сталинист комунист и ще демонстрира лоялност към съветската власт по всякакъв начин . Пенсионираният император стана известен съвсем не със своята сила на духа и дори се опита да подкупи властите с династическите си съкровища. Между другото, през 2000-те те се появиха в Киев на частна изложба. Успял ли е Пу И да спечели благоволението на Сталин и как е бил животът му в СССР?

Два пъти низвергнат

През август 1945 г. съветската армия залови последния китайски император, Пу И. По-късно той ще бъде направен водещ свидетел на процеса срещу японските престъпници; той ще поиска да стане сталинист комунист и ще демонстрира лоялност към съветската власт по всякакъв начин . Пенсионираният император стана известен съвсем не със своята сила на духа и дори се опита да подкупи властите с династическите си съкровища. Между другото, през 2000-те те се появиха в Киев на частна изложба. Успял ли е Пу И да спечели благоволението на Сталин и как е бил животът му в СССР?
Китайски император и съпругата му. / Снимка: www.bangkokbook.ru

Император Pu Yi Aixinjuelo представлява династията Цин, която управлява Китай от 1644 г. Това, което днес принадлежи на китайските граници, до голяма степен се дължи на това манджурско семейство. Пу И е въведен на престола на 2-годишна възраст през 1908 г. Отначало страната се управлява от баща му принц Чун. Без опит в управлението на размирна власт, той губи контрол над бюрокрацията в провинциите и застрашава кралската власт. През 1911 г. революцията заля Китай.

Младият суверен не можеше да се справи с това, а регентът не беше готов за решителни действия. На 12 февруари 1912 г. 6-годишният император се отказва от престола, оставайки да живее в двореца в Пекин като чужд монарх. През 1917 г. се извършва нов преврат и победилият военен елит връща на власт младия Пу И. Две седмици по-късно въстанието е потушено, а обърканият император е лишен от трона за втори път.

През следващите години той живееше в комфортни условия на територията на собствения си дворец, усмихвайки се на републиканците, които го лишиха от власт. През 1924 г. китайците, връщайки се от съветска военна служба, потъпкват споразуменията и изгонват Пу И от страната. Бившият император и неговият „двор в изгнание“ се установяват в японската концесия Тиендзин, където два пъти сваляният монарх флиртува с вечния враг на Китай и благодари на японските власти за подслон.

Пленен от съветски парашутисти

 

Беглецът е задържан в близост до самолета. / Снимка: www.rodina-history.ru

През 1932 г. активните японци изграждат марионетна държава от територията на Китай – Великата манджурска империя (Манджуго). За да бъде убедителен, нещастният Пу И е назначен да ръководи новосъздадената държава. Разбира се, тронът не му е поверен за независимо управление и намеса в държавните дела. В същото време те го обградиха с чест, а императорът на Япония дори издаде заповед на новия си колега. Пу И се преструваше, че има свои собствени министри и армия, но в действителност нямаше право на глас.

Всеки ръководител на министерството беше контролиран от японски заместници, а командването на манджурската армия идваше изключително от Страната на изгряващото слънце. В самата Япония Пу И е посочен като вицекрал. Може би това удари гордостта на благородния манджурски наследник, но това не му беше чуждо. Опитът на младия монарх го прави затворен, потаен и уплашен. Без да вярва в себе си, той предпочита да се адаптира през целия си живот към променящите се господари и обстоятелства.

Третата история на управлението на Пу И над „Великата манджурска империя“ завършва през лятото на 1945 г., когато съветската армия влиза във войната с Япония. Японската Квантунска армия, защитаваща Манджуго, търпи поражения едно след друго от самото начало – от 9 август 1945 г., когато комунистически представители нахлуват от Монголия в границите на марионетната империя. И тогава неуспешният владетел Пу И отново подписва отказ от власт и се опитва да избяга в посока Корея, която тогава е японска провинция.

Още по пътя му съобщиха, че японският Микадо е обявил по радиото пълната капитулация на Страната на изгряващото слънце. Тогава Пу И коригира плановете си и заедно с най-близките си роднини реши да отлети до островите. Вярно е, че съветските парашутисти действаха проактивно и взеха императора в плен точно на летището Мукден, ловко обезоръжавайки охраната на нещастния владетел.

Животът в Съветския съюз и непримиримостта на генералисимуса

Пу И започва да свидетелства срещу японците. / Снимка: www.magmer.ru

Първоначално Пу И е държан близо до Хабаровск, за да може да участва в срещи срещу японски военнопрестъпници, които са съдени за множество незаконни действия. След края на процеса бившият император се завръща в Съветския съюз. Този обрат на събитията много зарадва пленения император. Когато стъпи на съветска земя, той се втурна да я целуне. Историците основателно предполагат, че Пу И се е страхувал да се върне в родината си, защото е можел да бъде осъден на смъртно наказание – екзекуция. И за да избегне такава заплаха, той се опита с всички сили да остане в СССР.

В същото време той се надяваше, че в бъдеще ще може да се премести в Съединените щати или Великобритания, за да прекара остатъка от живота си в мир и благоденствие. По време на залавянето си той имаше със себе си неотчетени бижута, които можеше да покрият много добре нахранени години напред. Между другото, той предлага тези средства на Сталин в замяна на гаранции за сигурност. Подхождайки към СССР, той решава да стане член на Комунистическата партия. Изпраща няколко писма до Йосиф, показвайки усърдието си да работи в полза на съветската държава. Ясно е, че той се стреми изключително да изгради безопасен живот и да предотврати екстрадирането му в родината му.

Император градинар

Сталин предаде император Пу И на Мао Цзедун. / Снимка: www.likorg.ru

Но съветското ръководство отказа на последния император. И през 1950 г. те решават да върнат кралския представител на китайските власти. Научавайки за предстоящото депортиране, Пу И се опита да се самоубие, но успяха да го спасят. У дома бившият император, както се очакваше, беше осъден. Но потенциалното смъртно наказание беше заменено с лишаване от свобода. Пу И е освободен девет години по-късно благодарение на амнистия. Предсрочното освобождаване се обяснява с образцовото поведение на затворника и специалния му статус.

Докато е на свобода, последният китайски император работи като градинар в ботаническа градина, а по-късно получава работа като архивист в библиотека. Само години по-късно става част от Политическия съвет на Китай като консултант. Провалилият се съветски комунист сега служи на социализма. След смъртта му от рак той е погребан за сметка на Китайската комунистическа партия.

Источник