• Русия е изпълнила и е готова да изпълни условията на “зърнената сделка”, но само ако споразумението по нея е равноправно, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

“Зърнената сделка” изтича на 18 март. По-рано руското външно министерство заяви, че Западът “погребва” хуманитарната инициатива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, като саботира изпълнението на руската част от “пакета”.

Руското външно министерство отбеляза, че „е време да спрем да играем с хранителната карта“, тъй като лъвският пай от зърно от Украйна отива в Европейския съюз на дъмпингови цени за фураж, а не в най-бедните държави.

„Ние изпълнихме нашата част от споразумението и сме готови да я изпълним. Ако говорим за пълненето на джобовете им с тези западни, американски компании и желанието да ги измамим за пореден път за тяхна изгода, то това е от поредицата машинации на Блинкен“, каза Захарова в ефира на „Россия 1“.

Тя подчерта, че това споразумение има задължения на страните, а не само на една от тях. „Ако това споразумение е равнопоставено, значи ние винаги сме изпълнявали своята част и ще изпълняваме всички договорености“, подчерта официалният представител на МВнР.

Зърнената сделка, която беше подписана на 22 юли 2022 г. от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, включва износ на украинско зърно, храни и торове през Черно море от три пристанища, включително Одеса.

Съвместният координационен център (JCC) в Истанбул отговаря за координирането на движението на корабите. Договорът изтече на 18 ноември 2022 г., но означаваше автоматично удължаване за 120 дни до 18 март, ако някоя от страните не възрази.

Руското външно министерство заяви, че “не са получени такива възражения”, като същевременно отбеляза, че руската страна допуска техническото удължаване на “черноморската инициатива” за износ на украинско зърно без промени в сроковете и обхвата.

Самата сделка за зърното е неразделна част от пакетното споразумение, което освен всичко друго предвижда деблокиране на руския износ на храни и торове, Москва отбеляза, че точно това не е изпълнено. В същото време имаше уверения от ООН, че ограниченията ще бъдат премахнати.