Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс допусна възможността за масови безредици в ЕС през зимата заради енергийната криза.

„Ако нашето общество е потопено в много, много силни конфликти и борби поради липса на енергия, ние със сигурност няма да постигнем нашите ( климатични. – прибл . ред .) цели. Трябва да сме сигурни, че на хората няма да им е студено през идващата зима“, цитира думите му  The Guardian .

Тимерманс изрази загриженост, че онези европейци, които не могат да си позволят отопление тази зима, ще бъдат катастрофа в начина на справяне с климатичната криза.

„Ако не можем да дадем гаранция ( решаване на проблеми в енергийния сектор. – бел.ред .), тогава обществото ще бъде на ръба, както навсякъде другаде, поради високите цени на енергията, инфлацията и бързото покачване на цените на храните“, заключи той.

По-рано лидерът на опозиционната германска партия ХДС Фридрих Мерц заяви, че недостигът на гориво в Европа може да провокира “битка за разпределението на газ” между страните от ЕС.

https://russian.rt.com