Президентът на Турция обяви 14 май за дата за следващите парламентарни и президентски избори в страната, съобщава електронното изданиена в. „Катимерини“.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който планира да се кандидатира за преизбиране, направи изявлението по време на съботна младежка конференция в северозападната провинция Бурса.

„Благодаря на Бог, че ни е съдено да споделим нашия път с вас, нашите ценени младежи, които ще гласувате за първи път на изборите, които ще се проведат на 14 май“, каза Ердоган, който намекна за датата миналата седмица.

Ако нито един кандидат не получи повече от 50% от гласовете, вторият тур ще се проведе на 28 май.

Ердоган, който е на поста от 2003 г. – първо като министър-председател и като президент от 2014 г. – е изправен пред най-трудните си избори досега, тъй като затруднената турска икономика се бори с растяща инфлация.

Шестпартиен опозиционен съюз все още не е издигнал кандидат за президент. Прокюрдска партия, която е третата по големина в парламента, досега беше изключена от алианса и каза, че може да издигне свой собствен кандидат.

68-годишният Ердоган въведе система на управление през 2018 г., която премахна длъжността министър-председател и концентрира повечето правомощия в ръцете на президента. Преди това длъжността на президента беше до голяма степен церемониална. Според новата система президентските и парламентарните избори се провеждат в един и същи ден.

Опозицията обвини Ердоган за икономическия спад в Турция и ерозията на гражданските права и свободи, като каза, че преразгледаната правителствена система представлява „единично управление“. Президентската система беше одобрена с малка част от референдума през 2017 г. и влезе в сила след изборите през 2018 г.

Изборите тази година трябваше да се проведат през юни, но членовете на управляващата партия казаха, че този месец ще съвпадне с летните и религиозните празници, което наложи по-ранна дата. https://trud.bg/