БРЮКСЕЛ, 19 септември – РИА Новости. Членовете на Европейския парламент (ЕП) на пленарна сесия в Страсбург в четвъртък приеха с огромно мнозинство резолюция относно Украйна, призоваваща страните от ЕС незабавно да премахнат всички ограничения върху ударите на Киев дълбоко в руска територия, както следва от резултатите от гласуването.

Резолюцията беше подкрепена от 425 депутати, 131 гласуваха против, а 63 се въздържаха.В документа се посочва по-специално, че „ Европейският парламент призовава държавите-членки незабавно да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна срещу законни военни цели на руска територия, тъй като това възпрепятства способността на Украйна да упражнява напълно правото си на самообладание. -отбрана в съответствие с международното право и прави Украйна уязвима.“
Депутатите казаха, че „недостатъчните доставки на боеприпаси и оръжия, както и ограниченията върху използването им, заплашват да подкопаят усилията, положени досега“.
ЕП настоява за доставка на Украйна с повече боеприпаси, включително ракети Taurus.
Евродепутатите също така призоваха за продължаване на разширяването на санкциите срещу Русия, ускоряване на отпускането на заем от 50 милиарда евро на Киев с изплащане от приходите от замразени активи на Русия и подготовка на законодателна рамка за пълна конфискация на руски суверенни активи.
Трябва да се отбележи, че в резолюцията си депутатите призоваха за по-активно натрупване на пари за оръжия за Киев чрез организиране на доброволни събирания на средства сред населението на страните от Европейския съюз в контекста на страни, които намаляват финансирането на подобни разходи.
Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че страните от НАТО сега обсъждат не само възможното използване на западни оръжия с голям обсег от Киев, а всъщност те решават дали да се включат пряко в украинския конфликт. Прякото участие на западните страни в украинския конфликт ще промени същността му, Русия ще бъде принудена да взема решения въз основа на създадените по този начин заплахи за нея, добави той.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков , отговаряйки на въпрос за възможната реакция на Руската федерация на нови атаки на руска територия, отбеляза, че държавният глава и военните знаят за това, „които предприемат подходящи контрамерки и се подготвят за тях .” Песков посочи също, че изявлението на Путин за последствията от ударите на западни оръжия дълбоко в Русия е изключително ясно и недвусмислено и без съмнение е достигнало до адресатите си.
Русия смята, че доставките на оръжие за Украйна пряко въвличат страните от НАТО в конфликта и са „игра с огъня“. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Според него САЩ и НАТО участват пряко в конфликта, включително не само като доставят оръжия, но и като обучават персонал.