ЕКИП НА “ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪКРОВИЩА” ПРОУЧВА ОБЕКТИ В ДОБРИЧ

0
571
SOFIA, BULGARIA - DECEMBER 08: Vitosha Mountain looms behind St Nedelya Eastern Orthodox church on December 8, 2013 in Sofia, Bulgaria. Sofia is becoming an increasingly popular tourit destination. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Програма “Приятели на българските съкровища 2016 – 2020” вече е в Добрич, а в края на следващата седмица доброволците от научния екип ще бъдат в Каварна. Това съобщи в личния си профил във фейсбук евродепутатът Момчил Неков.

Той съобщи, че изследователският екип проучва богатото културно – историческо наследство на столицата на Добруджа – Добрич, част от което са ЕК “Старият Добрич”, мемориален комплекс – музей Военно гробище, Етнографската къща, Дом – паметник “Йордан Йовков”, къща – музей на Йордан Йовков, родната къща на голямата българска актриса Адриана Будевска и много други паметници на културата. Програмата „Приятели на българските съкровища“ се организира от Националния клуб ЮНЕСКО. Тя цели събиране и систематизиране на българското културно – историческо наследство и  е под патронажа на евродепутата.
„Не крия радостта и гордостта си, че имам честта да допринеса за популяризирането на българските исторически ценности и по този начин да се помогне и на общините. Чрез развитието и доброто изпълнение на Програмата, ще се подкрепи културният туризъм, а това предполага развитие и на пазара на труда в сферата на културата и творчеството”, споделя още той.
Основна цел на проекта е да събере, класифицира и представи безплатно в интернет информация за културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните забележителности на България.  Целта е да се постави началото на инициатива, която ще помогне за опазването на българските съкровища и съхраняването на родовата памет за бъдещите поколения.
Специфична черта на проекта е, че той се реализира основно чрез млади изследователи, които желаят да се занимават професионално с наука в различни области като история, археология, културология, етнология, изкуствоведство и др. Проектът предвижда участието на над 1200 младежи в доброволните проучвателни мисии на организацията. НДТ