Единствената в света ледоустойчива платформа “Северен полюс” тръгна на експедиция

0
584

Москва, 2 септември – АИФ-Москва.

Първата в света ледоустойчива самоходна платформа за арктическо проучване “Северен полюс” на 1 септември отплава на експедиция, съобщи Министерството на промишлеността и търговията на Русия.

 

Изследователският кораб ще отиде в Централна Арктика като част от експедицията на Северния полюс-41.

Платформата може самостоятелно да пристигне на мястото на дрейф, където, след замръзване в леда, тя може да се носи заедно с него до две години при температури до -50 градуса по Целзий и влажност на въздуха 85%. Корабът може да провежда геоложки, акустични, геофизични и океанографски изследвания.

“Уникалността на платформата е, че е в състояние да пристигне на работното място без участието на ледоразбивач, да се носи в Северния ледовит океан до две години и да се върне обратно в пристанището самостоятелно. Също така, дизайнерите предоставиха на екипажа удобни кабини за живеене, високотехнологични работни места и оборудване, както и всички необходими системи за сигурност, което ни позволява да наречем “Северен полюс” истински ултрамодерен научен проект”, каза Денис Мантуров.

Корабът “Северен полюс” е предназначен за експлоатация най-малко 30-35 години. Корпусът е с дължина 83,1 м, ширина 22,5 м, водоизместване 10 390 тона. Екипажът е 14 души, научният персонал е 34 души.

Министърът добави, че през последните 10 години руски предприятия са построили 19 научни кораба. До 2035 г. ще бъдат пуснати в експлоатация още 13 изследователски кораба.

Припомняме, че устойчивата на ледената платформа щеппомогне да се възобнови програмата за дрифтинг полярни станции, която съветските учени започнаха преди 85 години, но бе спряна през 2013 г. от съображения за безопасност.