Единната европейска валута падна под паритета спрямо щатския долар за първи път от 20 години.

Това се дължи на очакванията, че Федералният резерв ще продължи агресивно да повишава лихвените проценти, за да ограничи инфлацията, според MarketWatch.

Еврото се търгува в четвъртък следобед за $0,9957 срещу $1,0060 при затварянето на последната сесия.

Еврото вероятно ще продължи да спада спрямо долара, прогнозира Danske Bank. Според експерти курсът на единната европейска валута за месец ще бъде 0,99 долара, за една година – 0,95 долара.

„Двойката EUR/USD остава надценена (справедлива стойност от $0,90), тъй като условията за търговия постоянно поддържат зелените пари над еврото“, каза анализаторът на Danske Bank Ларс Мерклин. Според него икономическият спад в еврозоната тежи на еврото, а стагфлацията е реален риск.

Индексът ICE US Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, скочи с 1,14% по време на търговията. Междувременно индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, скочи с 1,08%.

От началото на тази година йената е паднала с 21% спрямо американската валута, докато еврото е загубило 12%, британският паунд – 13%.

Еврото беше въведено в безналично обращение на 1 януари 1999 г., а на 1 януари 2002 г. бяха въведени банкнотите и монетите в налично обращение.