Автор: Хорхе Вилчес за Saker Blog

ЕС не иска да плаща в рубли или в злато, защото прави мили очи, преструвайки се, че „плаща“ за вноса от Русия, но всъщност го иска безплатно

Вече е време да дойдат психиатрите, тъй като оцеляването на 800 милиона европейци зависи от това, което тази невероятна шайка от назначени заблудени европейски лидери ще реши

Какво? Плащане в рубли?? Немислимо, дори не изричайте тази дума, казаха официалните власти в Европейския съюз.

Вместо това, Европа поиска официално да плаща за внос от Русия с еврото на Шрьодингер, както е описано по-долу.

Вече е време да дойдат психиатрите, тъй като оцеляването на 800 милиона европейци зависи от това, което тази невероятна шайка от назначени заблудени европейски лидери ще реши. Да си го кажем направо, приятели: ЕС не иска да плаща в рубли или в злато, защото прави мили очи, преструвайки се, че „плаща“ за вноса от Русия, но всъщност го иска безплатно.

Дали е природен газ, или нефт, или въглища, или каквато и да е руска стока, вместо да „плати“ действително, ЕС се преструва, че прави мъдрия трик „печатай и внасяй + замразявай и крий“. За да стане ясно на всеки читател, това е все едно на касата на който и да е магазин вместо да платиш, да покажеш снимка на запечатана кутия и да кажеш, че в нея има „пари“, но, че ще държиш тази кутия скрита в дома си, без да я отваряш, колкото дълго си решиш. Моля, позволете ми да обясня европейския номер с лаически понятия.

Преди вносът от Русия е бил плащан с обикновени банкови преводи към сметките на руските износители в банки на Европейския съюз. Сега лидерите на ЕС наредиха подобни трансфери да бъдат незабавно замразявани, веднага щом бъдат получени, така че Русия – или който и да е друг – да не може да използва тези евра.

И така, Европейската централна банка сега ще „печата“ евро на клавиатурата 100% безплатно и след това ще превежда това евро към европейските банкови сметки на руските износители, макар че те сега са със статус „замразени“. Така Русия никога няма да може да ползва тези пари, които всъщност никога няма и да видят бял свят, и съответно не са инфлационни в който и да е смисъл на думата, тъй като не могат да бъдат използвани и от никой друг. Те изобщо няма да влязат в ничия икономика, по какъвто и да е начин, вид или форма, като по този начин ЕС надхитря всички под слънцето и получава руските доставки безплатно. Видяхте ли, лесно е. Това е „печатай и внасяй + замразявай и крий“ за конфискуване на руските стоки, но и „очакваме руснаците да се хванат на този трик“… сякаш са шестгодишни деца.

Разбира се, очаквам да чуя управляващите маниаци да казват, че това ще бъде само „временно“ (разбира се) и че веднага, щом Русия излезе от Украйна при „приемливи“ условия (отново разбира се) всичко ще се върне към нормалните правила в стил янки дудъл. И тук идва еврото на Шрьодингер, за които хипотетични пари трябва да се знае, че са едновременно съществуващи и несъществуващи… в стил Европейски съюз.

В днешната комерсиална среда само глупак би приел Шрьодингер плащане за каквото и да е – дори и за дъвка – и това е най-детинското предложение правено някога в търговската история. То е хем наивно, хем е очевидна обида от страна на незрели люде с пожелателно мислене, опитвайки се да преодолеят Закона за финансовата гравитация, като затъват все по-дълбоко в собственоръчно създадената кална яма.

На първо място, еврото на Шрьодингер не е трябвало изобщо да бъде създавано от ЕС, защото това би могло да се дефинира единствено като „обир“.

На практика, с това Ш-евро, ЕС би могъл да си „купи“ само сериозни бъдещи проблеми, за които няма решение. Например, ако предложението на ЕС беше погледнато сериозно и прието, КОЙ и КАК точно ще каже кои са „приемливите условия“ за руското изтегляне от Украйна, след което еврото на Шрьодингер ще стане използваемо? Още от самото начало дори и милениал може да осъзнае, че Руската Федерация никога няма да напусне някои райони и новопризнатите Донецка и Луганска народни републики плюс Крим. В този случай, ще съществува ли Ш-еврото или не?

Има и други причини, поради които не биваше да бъде предлагано еврото на Шрьодингер, в това число нелогично високопоставените страни и многопластовите парадоксални проблеми, които поради липса на пространство не могат да бъдат обяснени, нито изцяло предвидени в едно необозримо бъдеще. Но и така ви е ясна картинката. Идеята е, че подобни „хипотетични“ пари могат да бъдат смятани едновременно за съществуващи и/или несъществуващи и/или в процес на преминаване към съществуване или несъществуване в определен момент от времето, или прозорец, в резултат на събития, които могат да станат или да не станат, но които предвид извънредността на ситуацията могат да бъдат основа за „casus belli“, на което Европа не би трябвало да бъде излагана, камо ли пък активно да търси.

Накратко: еврото на Шрьодингер е глупост. А ЕС не трябваше изобщо да я предлага.

Сега, след като ЕС отказва да плаща в рубли – или в златни кюлчета – и настоява да плаща с техните нови „смешни Шрьодингер евро“, полският премиер Матеуш Моравиецки призна очевидното, а именно че санкциите, наложени от ЕС, САЩ и техните съюзници, дотук имат обратен ефект върху Русия. „Вижте обменния курс на рублата, вижте какво става с руската икономика. Нищо особено не става. Сега са нужни смазващи санкции“.

Трудно е за вярване, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обвинявайки Русия в „изнудване“, добави още: „Ние чертаем координиран отговор от страна на ЕС, така че европейците може да имат доверие, че ние сме обединени и солидарни…“.

И двете твърдения просто не са истина. Лъжливото овчарче, би извикал ядосан внукът ми.

Европейският съюз днес няма координираност и няма солидарност. Сега всеки е сам за себе си, включително „неутралната“ Швеция, която иска да влезе в НАТО, защото иска да u се плати за оръжията, които е пратила на Украйна. Но леля Урсула в ролята на глупавото ченге обяви, че ЕС работи „интензивно“ върху нов план за удар срещу Москва. „Шести пакет от санкции ще бъде обявен в кратък срок. Работим интензивно по него“, каза Урсула фон дер Лайен, когато Русия спря газовите доставки за България и Полша, а Финландия не се съгласи да плаща в рубли.

Фактът, който е от значение, е че европейците като цяло и по-специално ръководството на ЕС са крайно фрагментирани и непостоянни. Както би казал наскоро преизбраният президент на Франция, „изпадналият в мозъчна смърт“ НАТО прилича на шепа обезглавени пилета, търчащи наоколо без никаква идея какво всъщност се случва. Междувременно, отново на планетата Земя, четирима купувачи от ЕС направиха газови плащания в рубли и поне 10 страни откриха руски банкови сметки в рубли.

И така, докато ЕС доставя всякакви видове оръжие на Украйна всеки божи ден, топ дипломатът на ЕС иска да се сприятели с Русия. Тъкмо вчера Жозеп Борел заяви: „Този въпрос трябва да бъде решен на бойното поле“, а само ден по-късно казва: „ЕС и Русия трябва да възстановят отношенията си“. Последно, кое да бъде?

„Възстановяването на отношенията между ЕС и Русия ще бъде много труден и бавен процес, но това трябва да бъде направено.“

Разбира се, да, нека започнем с прилагането на споразуменията от Минск, които европейците договориха и подкрепиха съвсем наскоро, помните ли?

Така че „координираният отговор от страна на ЕС“, който Урсула фон дер Лайен чертае, изглежда не върви съвсем гладко.

А относно предложените допълнителни трикове руснаците, очевидно винаги в крак и дори изпреварващи събитията, предупредиха: „… непозволеното изтегляне на газови обеми, транзитиращи през Полша и България към други европейски страни, като Германия, ще доведе до редуциране на газовите доставки…“. Което ясно означава: момчета, не си играйте игрички с нас, защото всички дружно ще умрете от студ и глад, например веднага, разбирате ли?

Германският министър на икономиката Роберт Хабек беше много притеснен, че отрязването на руските доставки може да причини „масова безработица, бедност, хора, които не могат да отоплят домовете си и т. н.“ Австрия открито призна, че не може да си позволи да спре вноса на руски газ, докато други искат изцяло да спрат руските газови тръби. Последно, кое да бъде? Накрая се убедихме, че нещо срещу нищо няма как да стане.

Така че руските доставки трябва да бъдат платени или в рубли или в златни кюлчета, благотворителност не се предлага. Еврото на Шрьодонгер е шега, при това лоша. Както би казал Джон Конъли, „Стоката е на Русия, но проблемът е ваш.“

Превод: „Гласове”

https://trud.bg