Европейската комисия издаде положително становище относно техническите аспекти и аспектите на ядрената безопасност на проекта за блокове 3 и 4 на единствената атомна електроцентрала в Румъния, съобщи румънското министерство на енергетиката във вторник.

Със зелената светлина на Комисията централата, управлявана от единствения производител на ядрена енергия в страната, държавната Nuclear Electric Company, и разположена в югоизточния град Черна вода, ще получи два допълнителни реактора CANDU.

Министърът на енергетиката Себастиан Бурдуха заяви във вторник, че се очаква двата нови реактора да „дадат съществен принос за националната и регионалната енергийна сигурност чрез производство на чиста енергия с нулеви емисии“.

Становището на Комисията потвърждава, че проектът е в съответствие с целите на Договора за Евратом, който изисква ядрените разработчици да уведомяват Комисията предварително за инвестиционни проекти и да демонстрират съответствие с най-високите стандарти за ядрена безопасност. Той също така съдържа няколко препоръки, характерни за подобни проекти.

С четири ядрени блока, които скоро ще заработят, се очаква Румъния да избегне 20 милиона тона емисии на CO2 годишно и да създаде повече от 19 000 работни места в свързани индустрии.

След като двата блока бъдат пуснати в експлоатация, електроенергийният микс на Румъния ще се промени значително, като се очаква ядрената енергия да представлява около 30% от производството на електроенергия в страната през следващото десетилетие, в сравнение с около 20%, добави Nuclear Electric Company.

https://www.euractiv.com/