Окръжна прокуратура – Добрич е внесла в съда обвинителния акт срещу 61-годишният Живко Иванов, съобщи прокурор Милена Любенова. Той е дядо на 9-годишния Стефчо от Кардам, който в края на 2019 г. почина от отрова за мишки. Мъжът ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост и за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда.

Мъжът живеел в къща в селото със съпругата си, дъщеря си и шестте ѝ деца. Съпругът на дъщеря му по някакъв начин успял да се сдобие с една метална бутилка, съдържаща таблетки с биоцид„Delicia“, който бил лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда. При контакт с вода този препарат отделя газ, който е силно токсичен при вдишване и поглъщане.

На 26.10.2019 г. до обяд Живко и дъщеря му сглобявали кушетка, която трябвало да замени старо канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Мъжът решил да постави във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от зет му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и сложил по една таблетка от препарата във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не споменал на никого. След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в разтвора, активното вещество, от което се състояла таблетката, започнало да отделя отровен газ.

През деня Стефчо бил навън. След вечеря той и сестра му легнали да спят на новата кушетка. Момчето било към стената, по-близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна. През нощта двете деца започнали да повръщат, да ги болят стомасите и гърдите. Майката на децата спяла в друго помещение заедно с двете си най-малки деца. Сутринта на 27.10.2019 г. бабата на децата съобщила на дъщеря си, че децата са зле. Майката се обадила на тел. 112 и помолила да дойде медицински екип. След около 20 минути пристигнал екип на Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Ген. Тошево. С оглед симптомите и оплакванията на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено в резултат на консумация на некачествена храна, и че това тяхно състояние не налага приемането им в болница.

По-късно, тъй като състоянието на двете деца се влошавало, дядото пак звънял на 112. В дома им пристигнал дежурният фелдшер, който след като прегледал момчето и разговарял с детето и дядо му, решил, че симптомите отговарят на стомашна колика. Поставил инжекция и препоръчал децата да отидат на преглед при личния си лекар.

Тъй като състоянието на децата продължавало да не е добро, майка им изпратила баща си из селото да намери превоз за децата до болницата в гр. Добрич. Той не намерил и около 22,45 часа се върнал. Малко след това настъпила смъртта на момчето.

Отново се обадили на тел. 112 и съобщили, че едното от децата, за състоянието на които са сигнализирали преди това, е починало. Не след дълго отново пристигнал екип на спешна помощ, който констатирал смъртта на момчето и отвел другото дете в болница.

За поставените в дупките таблетки с препарат дядото не споменал на никого, включително и на екипите на спешна помощ.

От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се установило, че причина за смъртта на Стефчо е отравяне с фосфоорганични съединения – с газа фосфин, който бил в летална, т.е. в несъвместима с живота концентрация.

Трагедията с децата от Кардам получи широк обществен отзвук. Майката изостави останалите си пет деца и избяга при някакъв овчар в района на Харманли. Съдът присъди временно децата на бабата и дядото. Майката не се е появявала в Кардам от лятото, твърдят местните.

В момента дядото на децата е с мярка за неотклонение „подписка“. За едното обвинение той може да получи затвор от 2 до 8 години, за другото – до 2 години или пробация. НДТ