Френски археолози откриха необичайна древна структура във формата на пеперуда, докато провеждаха проучвания в община Марлиен. Там са запазени и накити и оръжия от различни исторически периоди.

В центъра на паметника има кръгла конструкция с диаметър 11 метра. От едната страна е долепена до осемметрова подковообразна конструкция, от другата – предмет с формата на дръжка на кана.

Изследователите нарекоха откритието „безпрецедентно“, тъй като никога преди не са виждали подобни сгради. Най-древните изделия на територията на паметника – дялани парчета кремък – датират от неолита. Оръжието се приписва на културата Bell Beaker, възникнала преди 4500 години.
Намерени са също кремъчен кремък, кама от медна сплав и две предпазни ленти за стрелци с лък. Учените смятат, че тези предмети са били предназначени за погребения. Но тази теория все още не е потвърдена.

Изследователите датират артефактите с въглерод, за да ги датират точно. По предварителни данни най-новите продукти датират от ранната желязна епоха (приблизително 1200 г. пр. н. е.), съобщава Archaeology.

По-рано беше съобщено, че средновековен замък е открит под хотел във Франция. Обитаван е до 16 век включително.