Въпросът и отговорът ще бъдат част от редовния парламентарен контрол днес. Той бе зададен от Константина Петрова от “Възраждане” към служебния заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Въпросът касае сроковете и финансирането на завършителните работи по проекта за възстановяване на естакадата на нос Шабла.

Естакадата на нос Шабла определя морската граница на държавата. Още в старта на проекта я определиха като уникално съоръжение с изключително държавно значение. Предвижда се и използването й като нефтено пристанище, което предполага увеличаване на преминаващите цистерни с опасни товари. Възстановяването на съоръжението започна през месец април 2015 година и трябваше да приключи за 10 месеца. Проектът беше удължаван два пъти.

 

До 6 февруари се приемат оферти на фирми за довършване на морската естакада. Обществената поръчка бе обявена от държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ на сайта на Агенцията за обществени поръчки. До това се стигна след като изграждането на морската естакада при нос Шабла бе дадена на спецпрокуратурата заради подозрения за измами, посочени в доклада на Агенция „Държавна финансова инспекция“.

Народните представители ще изслушат общо 12 служебни министри от кабинета на Гълъб Донев. Най-много зададени въпроси има към Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, Росен Христов, служебен министър на енергетиката, както и към Росица Карамфилова-Благова, служебен министър на околната среда и водите.

Лазар Лазаров, служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика ще отговори на един въпрос на Георги Гьоков от БСП относно освобождаването на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи ще отговори на пет въпроса свързани с подобряване на работата на Областната дирекция на МВР – Монтана, залавянето на 26-годишен мъж с боеприпаси в с. Долни Дъбник, дейността на Тристранния българо-турски-гръцки контактен център на КПП “Капитан Андреев – Капъкуле и др.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов ще отговори на няколко въпроса относно двукратен механизъм за плащане в рамките на месец на електроенергия на небитови потребители, заседания на министрите на енергетика в ЕС, договор за доставки на природен газ с руското дружество с ограничена отговорност “Газпром експорт” и др.

Весела Лечева, служебен министър на младежта и спорта ще отговори на въпроси свързани със строителството и реконструкцията на стадион “Българска армия”, строителството на комплекс “Червено знаме”, както и въпрос относно резултатите от реализирането на проекти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще отговори на 12 въпроса, свързани с проверки и ремонти на пътища, както и на въпрос свързан с необходимостта от питейна вода в няколко населени места в Монтана.

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието ще отговори на един въпрос относно проектозаповед за провеждане на конкурс за нотариуси от 15.11.2022г.

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова ще отговори на девет въпроса относно проучване на трасе по направление Монтана- София с тунел под Петрохан, актуализация на ЗОИК, премахване на 9000 тона незаконни отпадъци от град Плевен и др.

Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната ще отговори на въпрос относно възможността да се предотврати загуба в бойната ни авиация в преходния период между МиГ-29 и Ф-16.

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов ще отговори на въпроси относно управленската дейност на началника на Регионално управление на образованието – Пазарджик, спрените конкурси за длъжност “директор” в държавните и общински институции от системата на предучилищното и училищното образование и др.

Николай Милков, служебен министър на външните работи ще отговори на един въпрос относно развитието ма отношенията на страната с Република Северна Македония.  https://bnr.bg/varna