Няма засегнати гнездящи видове птици след пожарите край Шабленското езеро

0
349

Два пожара в два последователни дни в началото на годината горяха до Шабленско езеро. Единият е избухнал следобед на 1 януари в северозападната част на защитената местност, а другият – на следващия ден в източната част. Пожарите са овладени, но са засегнати около 32 декара тръстика и треви, по данни на РИОСВ – Варна. Част от терена е защитен по “Натура 2000” едновременно заради птиците и местообитанията.

За случая е уведомена и Районна прокуратура – Каварна. Очаква се засегнатата растителност да се възстанови до няколко месеца с настъпването на пролетния сезон, информират от РИОСВ.

Пожарите нанесли ли са щети върху местообитанието на птиците, гнездящи там и има ли практика за опалване на тръстиката? Отговорите на тези въпроси потърси Сияна Спиридонова от Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците:

В момента не сме в активния гнездови сезон и пожарите не са засегнали гнездящите видове птици. Това съобщи в интервю за Радио Варна Свилен Чешмеджиев. “Щеше да е по-пагубно, ако този пожар беше през април, май, юни и юли, когато птиците имат малки и ги отглеждат.“, каза специалистът, който уточни, че пожарите разрушават и са заплаха за някои видове местообитания.

Известна е практика за опалване на тръстиката в езерата. “Понякога се използват контролирани пожари от природозащитниците и от хората, които управляват влажни зони, тъй като тръстиката обраства много и намалява площта на водното огледало. Контролираното изгаряне на тръстиката може да повлияе добре върху състоянието на местообитанието, т.е. да се увеличи водната площ.”, разясни Чешмеджиев.

Сияна Спиридонова

https://bnr.bg/varna