43 432.76 м е дълга мартеницата, която днес доброволците от Младежкия червен кръст в Добрич разпънаха на площада пред Хан Аспарух. Това е нов световен рекорд за Книгата на Гинес и Добрич подобри досегашния рекорд на Видин, чиято мартеница с дължина 16 704 метра бе вписана в книгата на Гинес през 2015 г.

Точно в 06 ч. над 20 момчета и момичета от Младежката организация на БЧК се събраха пред паметника на Хан Аспарух, оформиха трасето от 119.98 м – измерено от геодезист, и започнаха да развиват мартениците от петте макари. Студеното време и дъжда не успя да развали настроението на младежите, които се сменяха и в продължение на часове обикаляха трасето. Развиването и опъването на километричната мартеница приключи точно в 12.40 ч. Нотариус преброи пред свидетели точно 362 обиколки и вписа в протокола дължината на мартеницата – 43 432,76 метра.

В началото на февруари младежите от БЧК в Добрич отправиха апел към всички правителствени и неправителствени организации, детски градини, училища, школи, заводи, предприятия и всички жители на град Добрич да подкрепят кампанията им за постигане на световен рекорд на Гинес за направа на най-дълга мартеница.

Официален протокол и снимков материал от рекорда ще бъде изпратен в централата на Гинес. Момчетата и момичетата не скриха огромното си вълнение и радост от постигнатото и благодариха на всички, които помогнаха за реализирането на идеята. Самите те споделиха, че не са очаквали толкова голям рекорд – над 43 километра, при условие, че замисълът беше да се подобри постижението на Видин.

Мократа километрична мартеница бе прибрана, за да се изсуши. Предстои да бъде разпродадена на търг, а със събраните средства ще се финансират дейности на младежката организация на БЧК в Добрич.

loading...