Депутатката Албена Симеонова от “Демократична България” заяви, че няма нищо общо с арестувания британец Дейвид Бодил, който е издирван с червена бюлетина от Интерпол.

28-годишният британски гражданин Дейвид Бодил бе задържан днес /10.01.2023/ в село Любеново, община Никопол. Той е бил заловен от спецполицаи в частен имот до ферма за биоземеделие в селото.

По първоначална непотвърдена информация беше съобщено, че фермата е на депутатката от 45-ото и 46-ото Народно събрание от ПГ на “Демократична България” Албена Симеонова. В настоящия парламент тя е член на комисиите по земеделие и екология.

Симеонова разказа пред БНТ, че Дейвид Бодил живее в селото, а къщата била на дядо му. Тя познавала британеца и му помогнала да си включи тока и водата в къщата, понякога и му превеждала.

“Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец. Още повече, че дядо му ми беше много близък”, каза депутатката от “Демократична България”.

Албена Симеонова каза, че дядото и бабата на Дейвид, Филип и Джани, си купили къща в село Любеново. Имотът бил на другия край на селото и далеч от нейната ферма за биопроизводство.

Тя заяви, че е изненадана от ареста на Бодил. Виждала го е само за половин час, когато му превеждала в кметството, защото никой в селото не говорел английски. Според нея издирваният с червена бюлетина от Интерпол изглеждал изключително нормален.

Как се прави бомба, четял британецът, дирен от Интерпол с червена бюлетина (Обзор)

 

  • Дейвид Бодил се настанил в къща, купена от баба му и дядо му
  • Депутатка, която има ферма в селото, му помогнала да пусне тока и водата, защото другите не говорели английски
  • Написал във фейсбук, че приятелите му ще го видят само в чувал за трупове

Указания как се прави бомба били открити в дома на издирвания за подготовка за терористични действия британец Дейвид Бодил в никополското село Любеново. Подобни материали били намерени и в дома му в Обединеното кралство.

Младият мъж беше задържан от командоси в 14 часа във вторник в Любеново, което е Плевенска област. Намесата на спецчастите се наложила, защото описанието, което давали британските служби за него, е, че е много опасен и агресивен.

Дейвид е издирван с червена бюлетина от Интерпол в Манчестър. Тамошните власти го разследват за подготовката на терористични действия.

В дома на мъжа във Великобритания освен материалите как се прави бомба имало и

 

суровини за изработването на самоделни взривни устройства,

 

както и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси.

Неофициално се твърди, че Дейвид пристигнал у нас през ноември миналата година. На 28 ноември в профила си във фейсбук той лично съобщава, че е напуснал Великобритания.

Помислих си, че трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив.

Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора.

 

Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора,

 

за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейските служители. Макар че всъщност не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че в Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите му. И в същото време обвинява други държави в същото. Това е лицемерие. Единствения път, когато ще ме видите отново, е в чувал за трупове.

Смята се, че 28-годишният мъж се е радикализирал в последните години, след като се свързал с крайнодесни и неофашистки групи.

Първоначално във вторник се появи информация, че британецът бил арестуван в биофермата на депутатката от “Демократична България” Албена Симеонова.

“Не коментирам дали е задържан там. Всеки носи отговорност за своите действия”, заяви пред “24 говорителят на главния прокурор Сийка Милева. В късния следобед телефонът на Албена Симеонова беше изключен.

Пред БНТ обаче тя категорично отрече Дейвид Бодил да е арестуван в неин имот. Той обитавал къща в другия край на селото, далеч от фермата за биопроизводство. Къщата била на баба му и дядо му Джани. Имотът бил купен преди години, но след смъртта на жената преди петнайсетина години съпругът ѝ се върнал в Англия.

Албена Симеонова помогнала на Дейвид да си включи осветлението

“Познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец. Още повече, че дядо му ми беше близък”, обясни депутатката. Тя била изненадана от ареста, защото той

 

изглеждал абсолютно нормален

 

Видяла го само за половин час, когато му превеждала в кметството, защото никой в селото не говорел английски. Той възнамерявал да отглежда кокошки и искал да живее в България.

“Младият англичанин излизаше само за да си пазарува. Комшиите дори не са го виждали”, каза пред “24 часа” кметицата на Любеново Мадлена Казакова.

Той нямал нотариален акт за къщата и не е регистриран в кметството.

“Преди около 2 месеца дойде вероятно за наследството на починалата си баба. Въобще не сме го виждали”, разказаха хора от Любеново.

Плевенската окръжна прокуратура ще го задържи за 72 часа. После той ще се изправи пред съда, който да му наложи постоянен арест, докато върви процедурата по екстрадиция.

Дейвид Бодил живял 2 месеца в къщата на починалата си баба-англичанка в плевенско село

Издирваният с червена бюлетина на Интерпол Дейвид Бодил, на 28 г., който е бил задържан днес в плевенското село Любеново, живял в къщата на дядо си, който е британец. “Младият англичанин се настани в къщата на дядо си преди 2 месеца. Излизаше само, за да си пазарува. Комшиите дори не са го виждали”, каза днес привечер пред “24 часа” кметицата на Любеново Мадлена Казакова.

Младият англичанин обаче няма нотариален акт за къщата и не е регистриран в кметството. Той въобще не е живял в имот на Албена Симеонова, каквато информация се появи, допълни кметицата Казакова. Според нея англичанинът едва ли познава депутатката.

Дейвид е внук на жената на британец, който дойде да живее в Любеново преди години. По-късно жената почина, а преди 15-20 г. възрастният британец си замина за Англия. Преди около 2 месеца младият дойде вероятно за наследството на починалата си баба-англичанка. Въобще не сме го виждали обаче, разказаха хора от Любеново пред “24 часа”.

Арестуваният днес Бодил през ноември: Беглец съм, следващия път ще ме видите в чувал за трупове

Още на 28 ноември миналата година, в своя фейсбук профил, британецът Дейвид Бодил заявил, че вече е беглец и никога няма да се завърне в Обединеното кралство.

Днес около 14 часа той бе заловен в плевенското село Любеново. Бодил е бил обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол в Манчестър за съпричастност към терористични действия. За това съобщи пред “24 часа” говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

“Така или иначе, следващият път, когато ме видите отново, ще е в чувал за трупове”, пише той, извинявайки се на приятелите си, с които няма да се види повече.

В своя пост Дейвид Бодил обяснява, че полицията възнамерява да го обвини в престъпление без жертви, което според него не би трябвало да се възприема като престъпление.

“Ако се върна във Великобритания, ще прекарам много години в затвора. Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейски служители-детективи”, пише още той.

Британецът уточнява, че в Обединеното кралство липсва всякаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите. Определяйки това като лицемерие, той допълва:

“Няма да се завърна в Обединеното кралство, поне не жив. Ще ми липсвате. Поне моите истински приятели. Успех в живота.”

https://www.24chasa.bg