Международният фестивал в Измир е голямо културно събитие в Турция. Провежда се ежегодно през лятото и продължава повече от месец, обикновено юни-юли.

Като един от най-старите градове в Турция с богато културно наследство и история, Измир, този красив град на брега на Егейско море, е идеалното място за сериозни и мащабни събития като Международния фестивал на изкуствата.

Фестивалът е организиран за първи път през 1987 г. в Измир от Градската фондация за култура, изкуство и образование (IKSEV) и оттогава се провежда всяка година в продължение на четвърт век, привличайки много известни артисти и хиляди туристи в града , освен това е член на Европейската асоциация на фестивалите.

Традиционно програмата на фестивала включва изяви на различни видове изкуства: театрални постановки, опера, балет, концерти на класическа и джаз музика, изпълнения на танцови състави. Гости на фестивала са оперни звезди, известни симфонични оркестри, балетни трупи, театрални групи, джаз ансамбли, както и вокални виртуози, рок банди и творчески групи от различни страни.

През годините във фестивала са участвали звезди като: Елтън Джон, Джоан Баез, Джетро Тъл, Танита Тикарам, Рей Чарлз, Пако де Лусия, Крист Де Бърг, Стинг, Найджъл Кенеди, Кодо, Чик Кориа и Ориджин, Браян Адамс, Джеймс Браун, Кири Те Канава. Както и такива известни групи като симфоничния оркестър Московски солисти с диригент Юрий Башмет, Британския кралски филхармоничен оркестър, Държавния Измирски оперен и балетен театър, Виенския симфоничен оркестър, Кралския амстердамски концертен оркестър, Турско-гръцкия младежки оркестър, оркестри на Ленинградската и Московската филхармония, Нюйоркския балет, Танцовата компания на Марта Греъм, Академията на Св. Мартин на полето и много други.

Основните мащабни събития на фестивала се провеждат в различни театри и концертни зали в Измир. Това са Центърът за изкуства Ахмед Аднан Сайгун, Библиотеката на Целз, Крепостта Чешме, Театърът на Парка на културата, Театърът Одеон в Ефес, Амфитеатърът Борнова, известните антични театри в Ефес и Метрополис, както и много други концертни зали, разположени както в града, така и в околностите му.

Тук се изпълняват произведения на великите композитори Вагнер, Дебюси, Шуман, Шопен, Малер, Лист, а като цяло репертоарът на фестивала включва произведения от различни епохи – от барока до съвремието, изпълнения на драматични артисти и съвременни танцови групи, опери и балети, срещи с популярни артисти и различни концерти. Прекрасният международен фестивал на изкуствата, изпълнен с невероятни изпълнения, ще завърши с незабравим Гала концерт.