Днес се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Традицията повелява рано сутринта бабата да посети всички деца, които е изродила през годината, да ги закичи с бял и червен конец за здраве и да ги дарува.

Празникът се нарича Бабинден заради жените, които в миналото са помагали при раждане.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Традицията повелява рано сутринта бабата да посети всички деца, които е изродила през годината, да ги закичи с бял и червен конец за здраве и да ги дарува.

След това се прибира у дома, за да посрещне родилите при нея през годината. Невестите ѝ гостуват като задължително я даряват с кърпа и сапун, носят погачи, сирене, вино и ракия. По-късно жените закарват бабата на реката за обредно къпане. След окъпването, бабата се носи на ръце до дома ѝ и празникът завършва.

Този празник се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. https://frognews.bg

МНОЗИНА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОТБЕЛЯЗВАТ БАБИНДЕН НА 21 ЯНУАРИ. ДОРИ СЕ ШЕГУВАТ, ЧЕ НА 8 ЯНУАРИ ПРАЗНУВАТ МЛАДИТЕ МЕДИЦИ, А ВСЕНАРОДНИЯТ БАБИНДЕН Е НА 21 ЯНУАРИ.