• Деница Сачева е областен координатор на ПП ГЕРБ, член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната група на партията и председател на Комисията по труда и социалната политика в НС

 

– Г-жо Сачева, защо според Вас на първия тур на изборите в Добрич избирателната активност беше сред най-ниските в страната?

– Тази ниска избирателна активност в Добрич донякъде е и оценка какво е управлението на града, защото очевидно у гражданите има голямо недоверие, че политиката може да решава техните проблеми. Със сигурност може да търсим причините и в други фактори – че това са поредни избори
през последните две години, че имаше няколко ваканционни дни. Аз наистина смятам, че ниската избирателна активност е голям проблем, защото хората няма как да получат управлението, което да реши техните проблеми, ако те самите не дадат своя вот. Погрешно е схващането, че от
хората нищо не зависи, че всичко се решава някъде задкулисно и е въпрос на договорки. Иска ми се основната тема до балотажа да бъде защо хората да излязат да гласуват – това е въпрос на отговорност. Ние сме правили проучвания за Добрич и наистина тук има хора, които не гласуват от много години. Като причина посочват това, че политиците обещават и не изпълняват обещанията си. Тук за съжаление винаги е имало такава апатия, на фона на останалите градове.

– Според Вас случи ли се задкулисието в Добрич преди и по време на първия тур и смятате ли, че е имало купуване на гласове?

– Това са въпроси, на които могат да отговорят съответните органи и най-вече се надявам да има ясна и категорична реакция от тях. Не мога да твърдя подобни неща, но няма как да не ми направят впечатление резултатите в определени секции в ромската махала. Например в секция 83 ние очевидно сме успели да убедим само 7 души да гласуват за г-н Николов, а в секция 84 – само двама. За сметка на това в първата секция има 109 гласа за г-н Йорданов, а във втората – 102. Аз нямам впечатлението да се правят конкретни политики и проекти, които да са насочени към ромската общност, към приобщаване на децата към образователната система, да се работи с безработните. Т.е. политически мерки, които да са предизвикали такъв интерес и такова харесване на личността на г-н Йорданов аз лично не виждам. Това са неща, които няма как да не направят впечатление, протоколите са публични. Има мантри за това кой купува гласове и какво се случва в Добрич, но мисля, че изключително много се подценява интелигентността на хората и е ясно какво се случва и защо. Очаквам всички хора, които искат да омаловажат купения вот, да излязат и да гласуват. Защото ако имаме 1 000 гласуващи и някой си е позволил да купи 200 гласа, това са 20%. Но ако гласуват 10 000 души, купеният вот няма да струва нищо. Крайно време е хората, които купуват гласове, да бъдат наказани, като техните инвестиции в бъдеща корупция бъдат напълно омаловажени от вота на избирателите.

– ГЕРБ Добрич е обвиняван в различни грехове, защо според Вас?

– През кои години? През последните 8 години управлява Йордан Йорданов, еднолично и самостоятелно. Мит е това, че г-н Йорданов е независим от политическите партии, защото той е минал през много партии, включително и през ГЕРБ. И всъщност той е човек, който е доказал, че за него
политиката е просто място, в което той намира единствената си реализация. Той няма друга форма на реализация, освен да бъде кмет на Добрич. И то лош кмет на Добрич, защото аз разбирам всички упреци за центъра, но се надявам добричлии да разбират, че този център стои като експозиция на политическата немощ на кмета. Защото все пак са минали 8 години. Ще попитам – кой е виновен например за участъците с плочки от х-л „България“ до театъра? Кой е виновен за това, че градът тъне в мръсотия, че общината има над 35 млн. лв. кредити, кой е виновен, че парите за ремонта на сградата на Медицинския колеж – 500 000 лв., са изхарчени за лихви по кредити? Кой е виновен, че в града няма никакви европейски проекти, кой е виновен за всичко това и какво общо има ГЕРБ Добрич с това? Няма как да си управлявал града 8 години и някой, който не е управлявал в това време, да продължава да ти бъде виновен. Това е абсурд. Кой е спрял ремонта на центъра? Цяла България научи за това какво предстои да се случи с дърветата на Добрич. Г-н Йорданов очевидно няма никаква друга идея за града, освен центъра. С този център той два пъти печели изборите и сега предстои да загроби Добрич с тези кредити.
Никой не е против това градът да изглежда добре, въпросът е дали един ремонт на центъра, финансиран с огромен кредит, ще е нещото, което ще докара хора в Добрич. Ако този кмет мислеше за хората в града, за майките с количките, за хората с увреждания, за децата с колелетата, които минават през центъра, той досега щеше да е хвърлил няколко торби цимент, за да не е толкова грозно и опасно. Хората нямат значение за г- Йорданов, за него значение има само и единствено това от сутрин до вечер да говори за центъра, да говори за ГЕРБ и да тегли кредити, които да дава на всеизвестни на всички фирми, с които той има корпоративни взаимоотношения. Мисля, че много добричлии виждат това.

Разчитам, че хората ще усетят този фалш, който им се предлага вече 8 години. Г-н Йорданов твърди, че ще разкрие 1000 работни места – а колко са създадените работни места през последните 8 години? Какво му пречеше тези 1000 места вече да бъдат разкрити? Инвеститорът се интересува от демографията и професионалното образование. Интересува се и от това да има работеща администрация и да има добри взаимоотношения с местната власт. Тези предпоставки в Добрич ги няма. Откога в Добрич няма сериозни, смислени инициативи, които да издигнат авторитета на града?
Добрич не е част от новините по медиите с важни събития от града. Това е въпрос на инициативна и активна местна власт. А вие виждане с какви новини Добрич влиза в медиите. Смятам, че добричлии са разумни хора и ще направят правилния избор.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!