Делян Добрев е призован в Следствения отдел на СГП, за да му бъде връчен обвинителният акт по делото “Белене”

0
738

София. Делян Добрев е призован в Следствения отдел на СГП, за да му бъде връчен обвинителният акт по делото “Белене”. Бившият енергиен министър в кабинета „Борисов“ 1 е поканен да се яви в 09.30 часа. Настоящият министър на енергетиката в оставка Теменужка Петкова също е била разпитвана като свидетел по делото “Белене” във връзка с цялото разследване и целия процес по изготвянето на АЕЦ “Белене” от началото на 2006 до 2012 г.

Делян Добрев е петият обвиняем в рамките на месец по започналото през 2014 година разследване. Той ще отговаря за умишлена безстопанственост, вследствие на което НЕК е ощетена с малко над 4,5 млн. евро. По този начин е допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма “Парсънс”, след като МС и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка „Белене“.
За АЕЦ „Белене“ първо бяха обвинени двама бивши шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и бившите енергийните министри преди Делян Добрев – Петър Димитров и Румен Овчаров.
Агенция „Фокус“ припомня: Вчера Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Овчаров за това, че в края на месец ноември 2006 година в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката и принципал на Националната електрическа компания не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян – изпълнителни директори на дружеството, при сключването на Споразумение с „Атомстройекспорт“ във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“. Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят е бил ангажиран да направи идеен проект със степен на завършеност, да издаде разрешение за строеж, да направи техническо задание за двата блока, както и да извърши дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ не се е достигнало. От това е последвала значителна щета за НЕК в размер на 193 189 000 евро. Според прокуратурата деянието е извършено умишлено, а последвалата щета е в особено големи размери. На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „Подписка“, като разследването продължава. http://www.focus-news.net