БСП запазва крехка преднина, която е резултат не от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, предизвикана от корупционните скандали и „апартаментгейт“.

Това сочат данните от проучване на Изследователски център „Спектър“, проведено в периода 29 април – 4 май 2019 г., възложено от Института за модерна политика. В проучването са участвали 834 лица от цялата страна.

Според данните на този етап се оправдават очакванията за сравнително ниска избирателна активност.

Към момента 33,5% твърдо са решили да гласуват – това са по-скоро твърдите привърженици на основните партии плюс хората, които отдават специално значение на европейските избори. Тези стойности се доближават до предишните евроизбори през 2014 година, когато избирателната активност беше 35,84%.

БСП запазва крехка преднина, която е резултат не от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, предизвикана от корупционните скандали и „апартаментгейт“.

Обстоятелството, че първата седмица на кампанията съвпадна с поредица от празнични почивни дни без съмнение допринася за отслабване на натиска върху управляващите, но въпреки това данните показват известна стабилизация при тях.

Нови тежки трусове в хода на кампанията обаче могат да доведат до по-голям отлив на гласове от ГЕРБ, а оттам и до увеличаване на преднината на БСП.

Обратно, при затишие откъм нови скандали във властта и мобилизация на партийната машина на ГЕРБ, в т.ч. с личното участие на техния лидер Бойко Борисов, управляващите все още имат своите шансове да получат най-много гласове на 26 май.

Евентуална победа на БСП зависи пряко от способността на партията да привлече свободни избиратели от политическия център и анти-ГЕРБ вот извън своя твърд електорат, който в тази фаза от кампанията е максимално мобилизиран.

http://epicenter.bg/

Изследователски център вижда крехка преднина на БСП пред ГЕРБ

В връзка с проучване на нагласите на избирателите за предстоящият вот за европейски парламент на 26 май, БСП е с крехка преднина пред ГЕРБ, с 33,2% на 32,5%, показва проучване на изследователски център “Спектър”, цитирано от Днес.бг., като възложител на допитването е Института за модерна политика.

Според изследователите, лидерството на БСП е резултат от ерозия в електоралната база на ГЕРБ, поради корупционните скандали и “апартаментгейт”.

На трето място те поставят ДПС с 8,5%, като от “Спектър” обясняват, че партията мотивира симпатизанти си с участието Мустафа Карадайъ като водач на листата, а избирателите на ДПС, ще гласуват, за да покажат подкрепа за своя лидер.

ВМРО-БНД са с 4,2% и запазват шансовете си да излъчат по един депутат, следвани от “Демократична България” и коалицията “Патриоти за Валери Симеонов“.

Според социолозите от “Спектър”, в левия сектор наред с БСП за електорална територия се бори и “Коалиция за България”, възстановената под егидата на АБВ. Те навлизат в кампанията с добра позиция от 2,7% от твърдо решилите да гласуват, като имат потенциал за растеж, ако БСП остане затворена в своя твърд партиен електорат.

Коалиция на ГЕРБ и СДС в десния сектор има за съперник своите бивши партньори от бившия Реформаторски блок, които се явяват като “Демократична България – Обединение“. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те имат добри шансове да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4,2 % от решилите да гласуват, обясняват от “Спектър”.

ВМРО-БНД и “Патриоти за Валери Симеонов” са с изострена конкуренция в патриотично-националистическия сектор. Освен традиционно силната позиция на кандидата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки – 4,2%, данните показват тенденция за повишаване на подкрепата към бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов – около 4%, като на по-задни позиции засега остава “Атака” с 1,2%.

На въпрос: “Ще гласувате ли в европейските избори на 26 май?” – отговор “категорично да” дават 33,5% от анкетираните, с “Не” са отговорили 37,7%, а малко над 28% твърдят, че още не са решили.

На въпрос: “Какво според вас трябва да е бъдещето на Европейския съюз?” – повечето българи подкрепят идеята за Европа на отечествата – с над 34%, а за европейска федерация се обявяват малко над 32%. Също толкова казват, че не могат да преценят.

https://news.bg

loading...