Най-малко двама дървосекачи са били застреляни със стрели, един е ранен, а други двама са в неизвестност след сблъсък с членове на „безконтактния“ народ Mashco Piro в перуанската Амазония, според местни активисти, които са критикували правителството, че не е успяло да официално признават и защитават цялата територия на изолираните хора.

Смъртоносната атака, извършена миналия четвъртък, но стана известна едва тази седмица, се случи ден преди Съветът за стопанисване на горите (FSC) да спре за осем месеца сертифицирането за устойчивост на компания за дърводобив, която активистите на кампанията обвиниха в посегателство върху яростно териториалното местно население земя на предците на групата.

Групите на коренното население на Амазонка в Перу и неправителствената организация Survival International поискаха от FSC – международна неправителствена организация, която удостоверява дали добивът на дървесина е устойчив и етичен – да отмени окончателно сертифицирането си на концесията за дървен материал Canales Tahuamanu, която граничи с резервата, където живее изолираната местна група.

Свързани: „Безконтактна“ местна група напада дървосекачи в перуанската Амазония

Еусебио Риос, вицепрезидент на регионалната федерация на коренното население Fenamad, която съставлява 39 местни групи в регионите Мадре де Диос и Куско в Перу, каза във вторник: „Има ранени, мъртви, изчезнали хора – не знаем какво се случва или какво се е случило.

Той призова дърводобивните работници да бъдат евакуирани от района след конфронтацията и добави: „Фенамад настоява от дълго време тази територия да бъде надлежно защитена за хора, които не са били в контакт“.

Нападението е извършено близо до река Париаману в провинция Мадре де Диос в район от наследствената територия на Машко Пиро, който сега е в рамките на концесия за дърводобив.

Това следва подобно нападение през август в същия район, при което най-малко един дървосекач беше ранен, и друг инцидент през 2022 г., когато дървосекач беше убит от стрели, а друг беше ранен.

Каролайн Пиърс, изпълнителен директор на Survival International, каза: „Това е трагедия, която беше напълно избегната. Перуанските власти са знаели от години, че този район, който са избрали да продадат за дърводобив, всъщност е територията на Mashco Piro.

„Като улесняват изсичането и унищожаването на тази тропическа гора, те не само застрашават самото оцеляване на хората от Mashco Piro, които са невероятно уязвими към епидемии от болести, донесени от външни хора, но те съзнателно поставиха живота на работниците в дърводобива в опасност“, добави тя.

Министерството на културата на Перу, което отговаря за правата на коренното население, каза в изявление, че разследва докладите и координира с местната прокуратура и полицията за разполагане на хеликоптер в района, където се е случил инцидентът.

В изявление в петък FSC каза: „Последните събития засилиха опасенията относно потенциалните рискове за безопасността и благосъстоянието на Mashco Piro“.

През 2002 г. териториалният резерват Мадре де Диос от 829 941 хектара (2 милиона акра) беше създаден в югоизточната част на Амазония на Перу, за да живее Mashco Piro, но наследствената територия на полуномадските хора се простира отвъд границите му в тропическа гора, която е богата на кедър и махагон, където дърводобивните компании са получили концесии за дърводобив.

През 2015 г. Министерството на културата на Перу предложи надграждане на защитената зона в Мадре де Диос от териториален резерват в местен резерват, както и разширяване на границите й, за да отрази истинската степен на територията на Машко Пиро, но се сблъска със силна съпротива от страна на дърводобива.

Този ход щеше да промени правния му статут, да разшири границите му, за да включи концесии за дървен материал и да забрани дейностите по дърводобив. Той беше одобрен от многосекторна комисия през 2016 г., но необяснимо новият статут не беше подпечатан с президентски указ.

Активистите казаха, че Mashco Piro, за която се смята, че наброява повече от 750 души, може да бъде най-голямата „безконтактна“ група в света, въпреки че министерството на културата на Перу поддържа по-консервативна оценка от около 400 членове. Перу има 25 местни групи, живеещи в изолация или първоначален контакт, вторият най-голям брой в Амазонка след Бразилия.  https://www.theguardian.com/