ДА ПРЕВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ В СТРАНА, В КОЯТО УСПЯВАТ ПОЧТЕНИТЕ, РАБОТЛИВИТЕ И ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ

0
828
image description

 

  • В навечерието на парламентарните избори за 49-о Народно събрание, пред НДТ – д-р ГЕОРГИ ЖЕЛЕВ – водач на листата на НДСВ

 

Д-р Георги Желев е областен координатор на НДСВ за Добричка област още от основаването на партията. Бил е три мандата общински съветник в Добрич. Партията го издигна за кандидат за кмет на областния град през 2011 година. Член е  на Медицинската комисия към НОИ. Повече от 15 години е собственик на фирми в областта на производството и търговията със зърнени култури. Водач е на листата на НДСВ за кандидати за депутати в 49-ото Народно събрание на парламентарните избори на 2 април 2023 г.

 

– Г-н Желев, НДСВ неочаквано за мнозина отново направи заявка за участие в парламентарни избори. Какво предизвика партията отново да се завърне на висшата политическа сцена?

– Отново сме във времена на кризи и поредица от правителства, които или не знаят, или не разбират какво трябва да правят. Отказът от взимане на правилните решения и прехвърляне отговорността на някой друг водят до това, че загубихме инерция и посока. Имаме сбор от няколко кризи, но сама по-себе си най-голямата криза е отказът да се върши каквото и да е съществено. Ще провеждаме и подкрепяме политики които ще върнат макар и трудно страната ни към устойчиви, високи темпове на ръст на икономиката и доходите при запазване на фискална стабилност.

– В обществото съществува мнение, че при управлението на НДСВ страната водеше умерена вътрешна и външна политика, развиваше се устойчиво по пътя на евроинтеграцията. Мнозина твърдят: “След 1989 г. при управлението на НДСВ се живееше най-добре!”

– Така е, въпреки, че отдавна не сме били в управлението на страната. Стореното добро очевидно оставя следа. Да си припомним с какъв ентусиазъм народът посрещна лидера на НДСВ Симеон II. Поне съвременниците ни в Добрич не помнят по-мащабно събитие. Последва победа на парламентарните избори през 2001 година. По време на своето управление НДСВ постигна пълноправно членство на България в НАТО и Европейския съюз. Осигури един от най-високите икономически растежи в Европа. Въведе най-ниските данъци. Привлече множество чужди инвеститори. Създаде условия за сигурен живот и подкрепи както предприемчивите, така и хората в неравностойно положение. Започнахме реформата в администрацията на всички нива в страната. Стартирахме модернизацията на образованието, отлагана 20 години. Единствено в министерствата на НДСВ нямаше спрени европари, стартирахме успешно първите европроекти. Успяхме да наложим нов морал в политиката и затова не бяхме замесени в нито един корупционен скандал.

– Казахте, че в момента България изживява поредица от кризи. В такива моменти много от 129-те партии в страната бягат като опарени от управлението – да не ги завлече в небитието. НДСВ с какви намерения иска да влезе във властта?

– От гледна точка на развитие на регионите, ще припомня, че на 2 април ще се избират народни представители по области, включително и за Добричка област, за нас е от особено значение децентрализацията на управлението, пример може да се вземе от всяка развита европейска държава. Тук е ключът да се развиват всякакъв тип инициативи, било в икономиката, било в здравеопазването или културата, в образованието, във всяка една област на обществено-икономическия живот. Тогава хората биха почувствали, че имат възможност за развитие и по-добър живот, където живеят в момента, а не само в София или два-три от най-големите градове на страната.

А какви са намеренията ни в общодържавен план? Първо ще вземем спешни икономически решения за преодоляване на кризите. Акцент тук са намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и физическите лица; ще намалим осигурителните разходи; ще намалим административните разходи и пречките пред бизнеса; ще запазим и увеличим работните места.

В подкрепа на семействата и младите хора имаме цял раздел в програмата си, там сме конкретизирали целите си. Всъщност, българите знаят, че НДСВ първа от партиите след промените заложи изключително на младите хора.

Залагаме на качествено и достъпно здравеопазване и защита на правата на пациентите. Смятаме, че този проблем в момента е ужасяващ за мнозинството. Образованието се нуждае от модернизиране, изоставането в момента е трагично. Гарантираме прозрачност и отчетност на всички нива.

– Партия НДСВ се определя като центристка партия. Каква ще бъде центристката й политика?

– И занапред залагаме на умереността и търпеливото търсене на по-широко обществено съгласие по националните каузи. Убедени сме, че само такава прагматична и разумна политика носи на хората усещане за дългосрочна стабилност и баланс в обществените процеси. Както и преди, ще продължим да защитаваме добрите политики и ще бъдем опозиция на лошата инерция в управлението.

НДСВ има волята, куража и компетентността да работи за превръщането на България в страна, в която успяват почтените, работливите и предприемчивите. Днес повече от всякога трябва да работим за живот по европейски правила, които дават възможности и изискват отговорност от всеки.

– Да припомним на добруджанци с кой номер в бюлетината да гласуват за НДСВ.

– Разбира се, че с номер 10 биха гласували за СИГУРНОСТ, ТОЛЕРАНТНОСТ, ИНВЕСТИЦИИ И ДЪРЖАВНОСТ.

НДТ

*************************************

№ 10

НДСВ ще работи за:

  • СТОП на обедняване на българина!
  • СТОП на войната по пътищата!
  • СТОП на наркотрафика!
  • СТОП на корупцията!
  • СТОП на престъпленията срещу фиска на държавата!
  • СТОП на неефективното правосъдие!

ВИЕ СЛЕДИТЕ ДАЛИ ЩЕ ГО ИЗПЪЛНИМ!

*******************************************************