Уникална драма, невероятен тенис и победа за Димитров над Ник Кирьос

Най-добрият български тенисист Григор Димитров за втора поредна година ще играе във втората седмица на Аустрелиън Оупън. Гришо се класира за четвъртфиналите след успех в невероятно драматичен мач срещу Ник Кирьос. Българинът се наложи със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4), въпреки че имаше големи проблеми с посрещането на сервиса на австралиеца, който направи 36 аса по време на мача. Димитров направи повече от два пъти по-малко непредизвикани грешки – 25 срещу 54. Двойните грешки бяха едно от доказателствата за равностойния двубой – по седем. Следващият съперник на Григор Димитров ще бъде британецът Кайл Едмънд, който по-рано днес победи Андреас Сепи (Италия).

ПЪРВИ СЕТ
Изключително равностойна част, за която сякаш предрече и развитието на първия гейм. Гришо подаваше и поведе, но едва след шест минути игра и десет точки. До края на сета двамата печелеха своите сервис-геймове, като в шестия българинът пропусна три възможности за пробив. Така се стигна до тайбрек. В него Димитров започна по-добре и направи минибрейк в сервиса на Кирьос. Последва още един, с който Григор поведе с 5:2. Въпреки че австралиецът върна единия минипробив, българският тенисист успя да спечели тайбрека с 6:3 след двойна грешка на съперника му. Така Димитров поведе с 1:0 в мача.

ВТОРИ СЕТ
Равностойната игра на корта продължи и във втората част. Двамата тенисисти печелеха своите подавания. Григор първи стигна до пробив. С него той поведе с 4:3, а след това го и затвърди. Кирьос обаче отговори на предизвикателството. Върна брейка и като цяло спечели три поредни гейма и поведе с 6:5. Гришо спечели подаването си прати сета в тайбрек. В него българският тенисист направи един минипробив и водеше с 4:2, когато австралиецът върна този минибрейк. След това Кирьос изравни резултата в тайбрека. Последва нов минипробив за Гришо, който беше последван от две спечелени точки при собствен сервис. Така Григор Димитров спечели и втория сет с тайбрек и поведе с 2:0 в мача.

ТРЕТИ СЕТ
Равноправието на корта продължи и през третата част. Гришо имаше възможност за пробив във втория гейм, но Кирьос я отрази. Двамата продължиха размяната на спечелени сервис-геймове до 2:2, след което австралиецът направи пробив, който беше затвърден и Димитров се оказа догонващ в резултата с 2:4. Равенството на корта продължи, но предимството в резултата на Ник Кирьос остана. Австралиецът имаше шанс да спечели сета при сервис на Димитров, но българинът я отрази. След това Кирьос спечели подаването си на нула и намали изоставането си в мача – 1:2.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Равностойният мач продължи без признаци на умора от страна и на двамата. Двамата печелеха своите подавания, като Димитров пропусна две възможности за пробив в четвъртия гейм. В следващия и Кирьос пропиля шанс за брейк. Пробивът дойде в осмия гейм, когато Гришо поведе с 5:3 и сервираше за спечелването на мача. Австралиецът обаче веднага отговори и върна брейка. След това го затвърди и изравни резултата за 5:5. Григор спечели подаването си на нула и поведе в сета. Ник Кирьос отговори със същата серия и прати сета в тайбрек. В него решаващ се оказа минипробив в полза на българина за 6:3, при което получи три мачбола и се възползва още от първия.

https://www.blitz.bg