ГОСТИ ОТ БОЛГРАДСКАТА ГИМНАЗИЯ ПОСРЕЩНА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

0
1333

През тази седмица Община Тервел е бъде домакин на финални прояви, свързани с отбелязване 100-годишнината от боевете в Добруджа по време на Първата световна война. Кулминацията ще бъде на 27 октомври, когато ще бъдат наградени участниците в общинския конкурс „Да помним героите на Добруджа!“, който Община Тервел обяви през пролетта.

Според обявения регламент, конкурсът е насочен към деца и ученици от общинските детски гради и училища на възраст от 5 до 19 години. За радост на организаторите, географските граници на състезанието прескочиха  многократно пределите на община Тервел. Благодарение на изключително ползотворното сътрудничество с фондация „Българска памет“ и Клуба за автентичен фолклор при ЦПЛР „Малкият принц“, в състезанието се включиха ученици от общините Белица и Доспат, както и младежи от Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ в Украйна, чийто възпитаник е самият командващ Първа конна дивизия ген. Иван Колев.
Участниците от двете български общини и учениците от Болград гостуват на Тервел от 24 до 28 октомври. Гостите ще работят съвместно с участниците в Клуба за автентичен фолклор, както и с всички форми за работа с деца в ЦПЛР „Малкият принц“ и читалището –  с ДФТА „Калинка Вълчева“ ще учат добруджански хора, в ателието по грънчарство ще работят с грънчарското колело, с  балет „Каприз“ ще научат балетни етюди, с вокална студия „Тервел“ ще заучат песни. Предвидено е младежите да  се потопят в типична битова обстановка и заедно със своите учители да участват в приготвянето на традиционна добруджанска баница. Гостите ще посетят училища и детски градини, ще положат цветя пред паметниците на Хан Тервел, Йордан Йовков и паметната плоча в Кочмар. Днес – на Димитровден, ще са гости на празнична литургия в тервелската църква „Свети Димитър“, а след това ще слушат църковния хор в храм „Св. Георги“. Предвидено е и официално посещение при Кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев. Децата ще  посетят Военното гробище в Добрич, “Старият Добрич” и нос Калиакра.
Награждаването на участниците в конкурса ще се състои на 27 октомври в обновената през лятото Актова зала на СУ „Йордан Йовков“. Предвидено е част от учениците да представят своите есета и презентации, ще бъде подредена и изложба с рисунки на младите художници от училищата и школите в Тервелска община. За всички участници са подготвени грамоти и тематични предметни награди. Поздрав към присъстващите ще бъдат изпълнения на Балет „Каприз“, Мъжката фолклорна група и ДФТА „Калинка Вълчева“, Вокална студия Тервел.
В общинския конкурс „Да помним героите на Добруджа“ участваха 100 ученици, студенти и възрастни от 8 до над 70 години от Тервел, Коларци, Генерал Тошево, Белица, Доспат, Болград. Бяха представени 30 рисунки, 1 бюст, 3 вестника, 4 репортажа, 2 очерка, 3 спомена, 10 есета, 2 научни съобщения, 5 стихотворения, 6 презентации и 2 филма. Участниците са от СУ „Йордан Йовков“, ОУ „Д-р Петър Берон“, Коларци, от Клуба за автентичен фолклор и етнография при ЦПЛР „Малкият принц“ с ръководители Стойка Жекова и Росица Стратиева, художници и приложници от школата за изобразително и приложно изкуство и школата по керамика с ръководители Виолета Янкова и Цанка Жечкова, писателят и краевед от Ген. Тошево Георги Балабанов. Общинското ръководство благодари на родолюбивите младежи и техните преподаватели за положения труд. НДТ