• Според вестника, участващите в саботажа на “Северен поток” са използвали фалшиви паспорти

ЕРЛИН, 7 март. /ТАСС/. Германски експерти постигнаха пробив в разследването на саботажа на газопроводите “Северен поток” и “Северен поток 2”, те установиха, че следите водят до Украйна, съобщи вестник “Цайт ” във вторник .

“По-конкретно, следователите успяха да идентифицират кораб, който по всяка вероятност е бил използван в тайна операция. Става дума за яхта, наета от компания, регистрирана в Полша, която очевидно принадлежи на двама украинци”, пише вестникът. . “Разследващите са открили следи от експлозиви върху масата в пилотската кабина”, отбелязва вестникът. „Според информацията на телевизионния канал ARD, телевизионната и радиокомпания SVR и вестник Zeit, западното разузнаване още през есента е предало на европейските партньорски служби, че украинската групировка е отговорна за унищожаването“, се казва в статията. .

Открити са следи от експлозиви по кораба, използван за взривяването на Северните потоци.

Според Zeit замесените в саботажа на “Северен поток” са използвали фалшиви паспорти. Националността на престъпниците не е официално установена, се отбелязва в статията. Използвали са фалшиви паспорти и вероятно са наели лодка, пише изданието.

Според вестника една от западните разузнавателни служби е съобщила още през есента на 2022 г., че украинска група е отговорна за взривяването на Северен поток.