В ЯКУТИЯ УЧИЛИЩАТА ЗАТВАРЯТ ПРИ МИНУС 55 ГРАДУС, ТАМ Е НАЙ-СТУДЕНИЯТ ПАЗАР В СВЕТА

0
1878

Най-студеният пазар в света се намира там, където студът е ежедневие. В Якутск средната температура през зимата е минус 40 градуса. Но местните жители са свикнали да купуват и продават на открито дори при такива условия.

Фермерският пазар в Якутск отваря за пръв път в покрайнините на града през 1996 година. Продуктите, които се предлагат, са единствено риба и месо. Естествено, всичко се предлага само в замразен вид. Месото се доставя от съседни стопанства, а рибата от бреговете на Северния ледовит океан.

Поради суровите климатични условия, реките замръзват и се превръщат в малки магистрали, които улесняват в пъти доставките.

Василий Зегвинец – продавач на риба: Продаваме много по-бързо през зимата. Когато на хората им е студено, не искат въобще да се пазарят за цената. Това прави студа добър за бизнеса.

Всяка година през декември жители от целия регион се събират в спортната палата в града. Там се провежда състезание по рязане на местния деликатес, който се нарича “строганин”. Замразената риба се нарязва на тънки парчета, които се ядат сурови, само с щипка сол и пипер.

Станислав Гаврилиев, зам.-управител на фермерския пазар: Стремим се да организираме този традиционен панаир, колкото се може по-често. Независимо от времето, тези социални събития са много важни за нас. Победителите в състезанието не остават и без награда.

Децата от малки са принудени да свикнат със студа, тъй като училищата в Якутск затварят само ако температурата падне под минус 55 градуса.

Катерина Павлова – продавач на риба: Идвам на работа в 8 без 20 и седя до 7 вечерта. Ако ми стане много студено, започвам да се разхождам, да пия чай или в краен случай да отида в близкото кафене на закрито.

Температурата от минус 44 градуса е два пъти по-ниска от тази на стандартен фризер. Но дори и такива условия не могат да отменят запалването на светлините на коледната елха в Якутск.

http://news.bnt.bg