Двама лекари от медицинския център в общината са с положителни проби

52 души от община Тервел са под карантина – става ясно от сайта на общината. Единадесет от тях са диагностицирани с вируса и са с предписано домашно лечение. От 11-те вирусоносители седем живеят в Тервел, 1 – в с. Орляк , 2-ма – в с.Зърнево и 1 човек е от с.Жегларци.

От карантинираните 41 лица има 22-ма са ученици. На 13 октомври са последните карантинирани. Те са двама души, в т.ч. 10-годишно дете от семейство в с.Каблешково.

Изключително неблагоприятно за нас е обстоятелството, че двама лекари от медицинския център в Тервел са с положителни проби, имат оплаквания и се лекуват при домашни условия – казват от ръководството на общината. Двамата медици живеят в град Добрич. Днес /15 октомври/ октомври ще бъдат тествани всички работещи в медицинския център. Към момента работата е организирана така, че да работят основните звена на центъра и пациентите да могат да ползват лаборатория, рентген, физиотерапия и част от прегледите от специалисти. След получаването на резултатите от тестовете на персонала и при необходимост , ще се предприемат действия за реорганизация в работата на лечебното заведение.

„Обръщаме внимание на гражданите да не се доверяват на изобилието от фалшиви новини и мнения в социалните мрежи по отношение на коронавируса – апелират от общината. – При голяма част от хората на средна и по-напреднала възраст заболяването протича тежко. Вече знаем това не от медиите, а от „първо лице“, т.е. от близки и познати, които са или са били заразени. Все още не могат да се предвидят и последиците за здравето на преболедувалите, които могат да се проявят и в по-късен период, след като е имало подобрение или пък лицето се счита за излекувано.“

От вчера в община Тервел са подновени мерките за пропускателен режим на двете аптеки в града, които работят със здравна каса. Пред всяка от тях ще има общински служител, който следи за дезинфекциране на ръцете на влизащите, за поставена маска и за броя на гражданите, които са вътре в помещението на всяка от аптеките. Не е спирано и пълненето с дезинфектант на диспенсърите на банкоматите и вендинг автоматите. „Прави впечатление, обаче, че дезинфектантът в тях се изчерпва бавно, от което заключаваме, че гражданите не ги ползват толкова интензивно, колкото преди месеци. Има и често чупене на диспенсъри. Моля, възползвайте се от дезинфектанта по банкоматите и вендинг машините, най-сигурната мярка за ограничаване на заразата остават чистите ръце, както и дистанцията“ – настояват от общинското ръководство.

При сегашната ситуация в Тервел не се извършва дезинфекция на обществени места, тъй като няма ограничаване на движението на граждани и автомобили , всички търговски обекти и институции работят и това прави изпълнението на мярката безмислено. Но продължава пропускателният режим с дезинфекция за входа за обслужване на граждани в общината и държавните служби. Спазват се установените правила за работа в детските и учебните заведения.

loading...