В ТВ студиото на „24 часа“: нов брак между стари партньори от типа “Бий ме

0
6


Водещите Георги Милков и Диляна Ценова търсиха 7-те джуджета, кой ще изяде 7-те козлета и дали ще видим „Седморката на Блейк“

Къде са седемте джуджета, кой ще изяде седемте козлета и ще видим ли “Седморката на Блейк” на седмите подред парламентарни избори за последните 3 години. Отговорите на тези въпроси търсиха водещите на изборното студио на “24 часа” Георги Милков и Диляна Ценова, което започна точно в 18,30 ч в неделя. Двамата модерираха разговорите с гостите – умни хора с експертиза и адекватни и аргументирани мнения.

Първи в студиото бяха Виктор Иванов и Румина Димитрова от политическия отдел на в. “24 часа”, които коментираха темата за купения вот.

По думите на Виктор Иванов е крайно време социолозите да излязат и да кажат, че купеният вот не може да се изчисли предварително. Реално купеният вот по груби сметки на база историческите разминавания между предварителни проучвания и финалните резултати са 150 000 – 200 000 гласа. Ако те са консолидирани, това е много прилична парламентарна група, каза той. Според Иванов при тази конфигурация на партиите е невъзможно да има правителство без участието на ГЕРБ, но уточни, че няма да е с премиер Бойко Борисов. Иванов прогнозира, че

ще има нова сглобка със същите

участници като в миналата. Ще се получи същият феномен като жените, които подават сигнал, че мъжете ги бият, а после го оттеглят, каза още той и прибави като хипотетичен партньор в сглобката БСП или ИТН.

И Румина Димитрова прогнозира същата конфигурация, но с уточнение, че и тя няма да издържи дълго.

Виждам два варианта. Първият е някой да сбърка и да бръкне в джоба на българина. Вторият е да се появи нов играч, който да обере гласове и да накара хората да гласуват, обясни тя.

Шанс за съставяне на правителство видя и журналистът Николай Облаков, който заедно с влогъра Стефан Попов – Чефо бяха следващите гости в изборното студио. Облаков открои три интриги – дали МЕЧ и “Величие” ще влязат в парламента, корпоративният вот ще “бие” ли над етническия и кое от двете посолства ще надделее за второто място. Ако “Възраждане” се класира на второ място, това би помогнало на ГЕРБ да има един коз за съставяне на правителство с първия мандат. Ако ПП-ДБ са на второ място, ще настояват правителството да е с техен мандат, прогнозира той.

Според влогъра Чефо

ще е абсурдно “Възраждане” да е на второ място,

защото това ще означава легитимиране на партия, която отрича посоката на държавата.

С нас или без нас, хората ще изберат тези, които ще ни управляват, но по-добре да е с наше участие. Не ми е ясно каква уродлива конфигурация ще се получи обаче, предупреди той и допълни, че като общество не може да отсеем същественото от несъщественото

Едно от важните неща, които тревожат българите според анкета на “24 часа” е наличието на палмово масло в храните ни – над 50% са посочили тази тревога. Защо темата е важна, обясни Деляна Къркеланова от бизнес отдела на “24 часа”: Наскоро правихме проучване, което показа стресиращи цифри – 6000 тона палмова мазнина са изяли българите. Темата с храните е сериозна, а земеделците са притеснени от това, както и от вноса на украинско зърно. Политическата обстановка влияе на сектора, защото земеделците нямат предвидимост, добави тя.

Според управляващия бизнес редактор на “24 часа” Самуил Огнянов политическата криза обаче не се отразява пагубно на икономиката. Няма икономически спад, когато има служебни правителства. Но това е краткосрочна перспектива, не може да продължи години. За да влезем в Шенген и еврозоната, трябва дългосрочно планиране. И даде формулата, благодарение на която бизнесът не е отчаян от липсата на редовна власт: Държавата, ако не помага, поне да не пречи.

Въпреки това в следващия 51-о парламент задачата на политиците ще бъде по-тежка предвид разслоението, а неуспехът за редовно правителство ще е тъжно и обезкуражаващо за българите, каза следващият гост – редакторът от отдел “Анализи” Генка Маркова.

Този път президентът Радев се държа много мъдро,

като обяви, че ще създаде максимални условия и пълен комфорт на партиите. Дано да постави точните акценти, за да се постигне позитивен резултат, обясни Генка Маркова.

Но и предупреди: На Балканите са възможни всякакви извънредни ситуации, както е показвала историята. Живеем в много турбулентни времена и не трябва да извиваме пръчката на времето прекалено силно.

Анализ на ситуацията направи и социологът Иво Желев. По думите му на този вот избирателят е взел нещата в свои ръце въпреки отсъствието на кампания, унилите политици и липсата на пари, за да прекрати безвремието.

Политическият извод е, че ГЕРБ е победител. Когато първият има колкото втория и третия, взети заедно, това е сериозна заявка за водеща роля при преговори за формиране на правителство, каза още той.

А психологът Иван Игов обърна внимание, че в много страни по света се правят профили за президент и за депутати на базата на техните публични изяви от независими експерти. Обобщават го след това и правят независим профил. Психологическият фактор присъства в здравните картони. И даде пример с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, който усилено крие своя.

Игов е категоричен, че в бъдеще хората ще стават много по-ядосани от политическата ситуация у нас.





Източник 24часа