В София откриват паметна плоча на първия български олимпийски медалист Борис Георгиев-Моката

0
238

Паметна плоча в чест на първия български олимпийски медалист – боксьора Борис Георгиев-Моката, ще бъде открита от 10:00 часа на 2 август в София, съобщи на днешното заседание на местния парламент в Добрич общинският съветник и бивш кмет на града Детелина Николова.

Поводът е 70-тата годишнина от паметния ден, в който през 1952 година Моката печели бронзов медал в категория до 75 килограма на Олимпиадата в Хелзинки – първият за страната от най-големия спортен форум.

Плочата ще бъде поставена на вход „А“ на блок №17 на ул. „Драгалевска“ 15 в столицата, където боксьорът е живял през 1952 г.

От името на близките на Борис Георгиев Детелина Николова предаде покана към жителите на Добрич и областта да присъстват на освещаването и молба към общинската администрация да съдейства за представянето на документалния филм на журналиста Николай Чадаров за олимпиеца по време на празниците на града през септември.

Борис Георгиев-Моката е роден през 1929 година в Добрич. В боксовата си кариера многократният републикански шампион и носител на купа “Странджа” записва 289 мача, 54 от които на международния ринг. През 1987 година спортистът е удостоен със Сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет за заслуги към олимпийското движение, връчена му от тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч. Именитият боксьор е отличен и с орден “Стара планина”. Почива през януари 2017 година на 87-годишна възраст.

БТА