В скална църква край Русе ще бъде отслужена архиерейска литургия в памет на Света Теофана

0
10


Български и румънски свещеници ще отслужат днес архиерейска света литургия в скалната средновековна църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в комплекса Ивановски скални църкви край Русе.

Поводът е честване паметта на Света Теофана Басараб, канонизирана от Румънската православна църква през 2022 година. Инициативата е на Русенската митрополия и Русенския исторически музей, съобщи за БТА уредникът в музея Евгени Георгиев. 

Литургията ще бъде отслужена от Главиницкия епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит Наум, заедно с представител от Румънската православна църква и български свещеници.

Георгиев обясни, че честваната светица е известна в българската история като царица Теодора, първа жена на цар Иван Александър, като по-късно е приела монашество под името Теофана. Нейно старинно изображение от средата на 14-и век има запазено в скалната църква, където ще бъде отслужена литургията. Там тя е представена като ктитор на храма.

От Русенската митрополия информират, че за желаещите да участват в богослужението ще бъде организиран автобусен превоз от град Русе до Ивановския скален манастир. До църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ има и около 40-минутен пешеходен преход.

/ХК/



Източник БТА