• Непълнолетни на различна възраст се оплакват от симптоми на треска, а след това и фатално заболяване

Нов вирус би могъл да предизвика скока на хепатит с неизвестна етиология в редица европейски страни. Това каза ръководителят на научния център за превенция и контрол на СПИН, Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор Вадим Покровски.

„Въпреки че обичайните патогени на хепатита не са открити, вирусната природа на този хепатит при деца не е изключена, дори е основната хипотеза. Изследователите търсят неизвестен досега вирус или нов вариант на известен по-рано вирус, подозират, по-специално, определен вариант на аденовирус, изолиран от много пациенти в Англия“, каза  той, цитира ТАСС .

Покровски не вярва, че автоимунният хепатит може да се появи веднага „дори при няколко десетки деца“ и нарече тази вероятност доста ниска. По време на това заболяване чернодробните клетки се унищожават поради нестабилен имунен отговор. Остри форми на автоимунен хепатит почти не се откриват, най-често заболяването е хронично.

„Токсичен хепатит е възможен, но също така е много трудно да си представим, че деца от различни градове и държави са го развили поради общо отровно вещество, освен ако не са консумирали един и същ хранителен продукт или са играли с играчки от една и съща партида. Възможно е да е имало комбинация от известна по-рано инфекция и общ токсичен фактор“, каза  експертът.

Освен това в момента има твърде малко информация. За да го съберете, трябва да установите връзка между пациентите. Това включва и преглед на възрастни, които също са заразени, но симптомите са леки.