Мирът между Русия и Украйна е на хоризонта през новата година – или поне така прогнозира група шамани и лечители в столицата на Перу Лима в сряда, съобщи Ройтерс

На върха на хълм шаманите, облечени в традиционното облекло на Андите, посрещнаха идващата година в церемония за пречистване, включваща цветя, тамян, змия и снимки на украинския и руския президент.

„Всичко това ще се успокои. Ще настъпи мир, спокойствие. Това видяхме“, каза шаманът Клеофе Седано, прогнозирайки, че мирният договор ще бъде подписан до август.

Церемонията, която се провежда всяка година в края на декември, идва десет месеца след началото на войната на Русия в Украйна, която остави до момента десетки хиляди жертви.

Издавайки своите поличби, след като кръжат над лист цветя и листа от кока, с черепи на земята, шаманите предсказват и природни бедствия.

„Следващата година ще има земетресение, но не в столицата на Перу, на друго място, най-вече в чужбина в северната част на Америка, което може да са Съединените щати… ще има много трагедии, най-вече климатични, “ каза шаманът Уолтър Аларкон.