На 8 ноември в Съединените щати се проведоха междинни избори в двете камари на Конгреса, на които Демократическата партия потвърди титлата на най-“запуснатата” американска политическа сила. Работата е там, че двама депутати от Демократическата партия, които починаха преди деня на гласуването, бяха преизбрани в Камарата на представителите.

В Пенсилвания 85-годишният конгресмен Антъни Де Лука, който спечели убедителна победа и беше преизбран с 85% от гласовете, почина от рак на 9 октомври в Пенсилвания. В Тенеси на 25 октомври почина 93-годишната Барбара Купър, която също спечели в своя избирателен район.

Избирателните комисии нямаха време да направят съответните промени в бюлетините. Сега се решава въпросът за провеждането на преизбори в окръзите на споменатите държави.

В същото време 79-годишният президент на САЩ демократ Джо Байдън направи изявление, че „не е имало гигантска републиканска вълна след изборите“, следователно, независимо от изхода на „битката за Сената“, той ще номинира своята кандидатура за президент през 2024 г.

Освен това в щата Джорджия вече започна подготовката за втория тур на изборите за Сенат, който трябва да се проведе на 6 декември, тъй като нито един от кандидатите не спечели повече от 50% от гласовете.

На свой ред бившият президент на САЩ републиканец Доналд Тръмп нарече резултатите от волята на гражданите “разочароващи”. Припомняме, че Демократическата партия вече има 48 места в Сената и 182 в Камарата на представителите, докато Републиканската партия има съответно 49 и 206 места.  https://pogled.info