• При някои от телата липсват органи, което според полицията сочи, че някои от заподозрените може да са участвали в търговия с органи

Броят на потвърдените жертви на водената от “пастор” Пол Макензи секта в Кения достигна 226 души на 18 май. Продължава претърсването на гората Шакахола, в близост до Индийския океан.

При някои от телата липсват органи, което според полицията сочи, че някои от заподозрените може да са участвали в търговия с органи. Търговията е била много добре координирана, включвайки няколко участници.

Вътрешният министър Китуре Киндики вече определи случилото се като “една от най-тежките трагедии, с които страната се е сблъсквала”.

Общо над 600 души са в неизвестност, беше съобщено след откриването на 201-то тяло. Децата са били първите, които е трябвало да гладуват до смърт. Такива били инструкциите на “пастора”, който учел последователите си още, че образованието е грях, лекарите “служат на друг Бог”, ваксините са ненужни, а светът се управлява зад кулисите от САЩ, ООН и Ватикана.

Нови секти, нови обвиняеми

Обвинения бяха предявени и срещу известния кенийски религиозен лидер Езекиил Одеро, няколко от последователите на когото вероятно също са умрели в гората Шакахола.

Проведени са били и акции срещу други кенийски секти. При една от тях бяха задържани 31 членове на секта (14 от които – пълнолетни), които също постели от около седмица. Религиозният им лидер, Арми Рурвама, е арестуван.

Реакцията на кенийската държава

В Кения се засилват призивите за засилване на контрола над църквите. Други отвръщат, че всички нелегални религиозни организации трябва да отговарят за действията си поотделно.

Създадена е Комисия за разследване на Трагедията в Шакахола, ръководена от съдията от апелативния съд Джеси Лесиит. Нейната задача е да разследва смъртта, изтезанията, нечовешкото и унизително отношение на членове на сектата и лица, свързани с т.нар. Международна църква на Благата вест в Малинди, водена от Пол Макензи.

Миналата неделя кенийският президент Уилям Руто обеща, че правителството ще се бори безпощадно срещу тези, които злоупотребяват с религията, за да вредят на обществото.

Той добави, че правителството ще работи с лидерите на вероизповеданията, за да гарантира запазването на авторитета на църквата.

По-късно Руто пое отговорността, заявявайки, че държавните власти в района не са успели да предпазят последователите на сектата от гладна смърт, а като президент смята, че “това не трябваше да се случва“. Той добави, че виновните за този провал на правителството ще бъдат държани отговорни.

Водещият съдия от кенийския Върховен съд Ерик Огола заяви, че трагедията е оставила незаличима следа в съзнанието на страната и “разкрива уязвимостта на кенийците към религиозен екстремизъм и други форми на злоупотреба и експлоатация от хора, които използват религията като прикритие за престъпните си дейности“. Той добави, че трагедията също така е “разкрила пропуски и слабости в нашата правна, институционална и управленска система, които позволяват извършването на жестокости“.

Докато разследващата комисия и президентската работна група работят, призовавам всички нас да се замислим за нашите ценности, вярвания и практики като народ. Нека отново да се придържаме към ценностите и принципите на нашата Конституция, която ни напомня за необходимостта да отстояваме човешките права и достойнство“, заяви съдия Огола. Той напомни, че конституцията гарантира свободата на вероизповеданията и съвестта на всички кенийци и затова религиозното многообразие трябва да се уважава.

От друга страна, “като нация не можем да си позволим да останем безмълвни или безразлични към тази заплаха за нашия мир, сигурност, единство и ценности. Трябва да действаме бързо и решително, за да въздадем справедливост на жертвите и техните семейства, да предотвратим повтарянето на подобни инциденти и да защитим правата и благосъстоянието на нашите граждани от всякаква форма на религиозна принуда“.

Реакцията на религиозните лидери

На 24 април Конференцията на католическите епископи на Кения (ККЕБ) осъди смъртните случаи в Шакахола и призова за мерки за регулация, които да гарантират, че “нелоялните пастори ще бъдат разкрити навреме и ще им бъде отнета възможността да продължат опасните си действия“. Според тях регулацията също така ще помогне на кенийците да разберат методите, “които лидерите на секти използват, за да промиват мозъците на нищо неподозиращите си последователи“.

“Свидетели сме на тревожна реалност, в която така наречените пророци и лидери на секти са овладели изкуството да експлоатират доверчиви кенийци в името на религията”, казва председателят на ККЕБ архиепископ Мартин Кивува.

От друга страна, Асоциацията на църквите и духовенството в Кения (АЦЦК) твърди, че призивът за регулиране на църквите е неуместен, защото регулационни като заявява, че църквите вече са регулирани от Закона за сдруженията и Главната прокуратура.

В качеството си на организация, обединяваща петдесятни църкви, искаме Кения и светът да знаят, че това не е църква, а секта, която преследва и проповядва собствените си егоистични интереси, а не тези на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Пол Макензи и неговите съмишленици трябва да носят собствения си кръст“, казва епископ Хъдсън Ндеда, национален председател на асоциацията. https://www.vesti.bg/