Изследвайки женските архетипи, базирани на древни митове, легенди и приказки, Клариса Естес твърди, че здравата жена в добро психофизическо състояние е като вълчица.

 

Тя, която бяга с вълци, може да е била приета по различни начини. Ако не беше сериозното име на автора й, който си спечели място под слънцето съвсем не с тази книга, а с научните трудове на школата на Юнг, вероятно би било напълно възможно да я обявим за някаква странна бележки – аргументите на Клариса Естес са толкова неочаквани и остри.

Както и да е, в Европа почитателите на теорията за женската вълчица обявиха тази книга за Женската Библия и под вика „Вълчици от всички страни, съединявайте се!“ се събират в сдружения “Вълци” или отварят уебсайтове “Вълци-вълци”.

дива и девствена

“Бягане с вълците” Женски архетип в митове и легенди»

Жени, които бягат с вълците. Митове и истории за архетипа на дивата жена.

Преведена на повече от двадесет и пет езика, книгата на Клариса Естес е на едно от първите места в световната класация за книги от няколко години.

Тази книга за женския архетип е наистина универсална. Заменете понятието “първична жена” с “първороден мъж” и ще видите, че ползата, която тази книга ще донесе на душата ви, няма пол.

Вътре във всяка жена живее изначално, естествено същество, изпълнено с добри инстинкти, състрадателно творчество и вечна мъдрост.

Но това същество – Дивата жена – е на прага на изчезване. „Цивилизиращото” влияние на обществото, за съжаление, потиска всичко „диво”, тоест естествено, в детето.

Клариса Естес, която практикува и преподава юнгианска психоанализа и изследва митовете на различни култури повече от двадесет години, показва как първичният дух на жената може да бъде възроден чрез „психоархеологически разкопки“ в областта на женското несъзнавано.

Здравата, инстинктивна, ясновидска, лечебна архетипна Дива жена живее пълноценно в древните митове и

приказки. Но може да се появи отново в душата на всяка жена в условията на съвременния свят.

Бегач с вълците

Наш кореспондент във Франция се срещна с президента на популярното европейско движение „Жени вълци“

Моята събеседничка Никол дьо Троя е класически обучен психолог, чийто живот придоби смисъл, след като, каза тя, откри желанието и силата си да се занимава с психоанализа по метода на Клариса Естес. По същото време Никол е президент на Асоциацията на жените вълк.

– Мадам Троя, мислите ли, че днес в цивилизованите страни женските вълци все още не са включени в Червената книга?

— Разбирам въпроса ти. Разбира се, на пръв поглед изглежда, че домашните кучета имат по-добри условия на живот от дивите вълци. На кучетата се сервира храна в купа, извеждат се на разходка с топли палта, купуват им топли одеяла за спане.

Но това е целият смисъл: без борба за собствена актуализация, без конфликти, жизнените сили си отиват. И това може да се види на примера на две-три поколения.

Днешните кучета раждат толкова слабо потомство, че трябва предварително да потърсите добър ветеринарен лекар, който да наблюдава вашия домашен любимец от детството.

Връщайки се от това сравнение към жените, ще цитирам мадам Естес, която в книгата „Бягане с вълците“ пише, че мършавите жени не са най-доброто постижение на нашата цивилизация.

– Но има по-просто решение – фитнес центрове, ски, басейн…

„Говорим на първо място за психичното здраве на жената. Разбира се, спортните натоварвания са важни, но ако в същото време жената постоянно изпитва вътрешен дискомфорт, с който свиква, не забелязва до първата криза …

Ако съпругът изневерява

– Жените вълчици осигурени ли са от кризи?

– Разбира се, че не. Но те реагират различно. Например, обикновена жена, след като научи, че съпругът й я изневерява, ще избухне, ще се опита да сплаши съпруга си със заплахи или ще започне да го изнудва с деца, ще изпадне в депресия и ще притеснява всичките си приятели с оплакванията и сълзите си .

Изневярата е много силен тест, така че всякакви средства са разбираеми от гледна точка на жената жертва.

И вълчицата, която е фокусирана върху вярността в двойка, също, разбира се, ще изпита болка. Но тя няма да остане дълго време в депресия – нейните природни сили, интуиция, мъдрост и здравият вълчи егоизъм ще я поддържат здрава, ще се възстановят по-бързо и ще й помогнат да вземе обективно решение.

В тази ситуация такава жена може да действа различно – колко вълци, толкова много решения. Но това, което обединява жените вълчици, е, че тя преди всичко ще слуша себе си.

Ако иска да спаси брака, след добър побой пак ще остави виновния вълк при нея. Ако вече го е получил, тук никакви аргументи няма да работят. Една вълчица има силата и любовта да отглежда малките си сама. Въпреки че други млади вълци ще се опитат да влязат в нейното уютно леговище – в края на краищата е толкова уютно и надеждно с вълчица.

– Казахте ми, че във вашето сдружение има жени с различна вяра, националност и цвят на кожата. Оказва се, че теорията за жената вълк е успяла да преодолее религиозните и национални предразсъдъци?

– Защото, откривайки в себе си нови възможности, опората на самата жизнена сила, жената става по-щедра и толерантна. Вълчицата не различава цвета на кожата, тя избира другари по миризма – тоест според принципа на съвместимост.

Проститутка няма да стане вълчица

Ами професиите на женските вълци?

– Разнообразие. Въпреки че трябва да се каже, че в основата си, разбира се, образованите жени, способни на интроспекция и активна организация на живота си, стават вълци.

Веднъж интервюирах една жена, която беше лидер на съюз на проститутки в Париж. Тя беше мила, щедра, смела жена. По своята харизма тя отговаря на описанието на женска вълчица…

Поемайки ролята на защитник на много жени — проститутки в този случай — тази жена развива грижовна, активна и доброжелателна личност. И тези черти са само в списъка с качества, които характеризират вълка.

Могат ли проститутките да станат вълци?

– Не. Тези жени са склонни да бъдат твърде притиснати в ъгъла. Обслужвайки с тялото си различни мъже, които й плащат за това, една проститутка нарушава свещения принцип на вълците – да бъде своеволна в избора на партньор.

Нарушава и принципа на вярност и себелюбие, както и грижа за здравето, което е продиктувано от биологична интуиция, която изпраща сигнали в защита на бъдещото потомство.

И така, въпреки че проститутките са достойни за състраданието на вълчиците (в никакъв случай не трябва да бъдат осъждани – в края на краищата природата изобщо не познава осъждането) – те не могат да станат вълчици.

– А моделите?

– Защо не? Ако в живота са толкова уверени и самодостатъчни като на кориците на списанията.

Пътят на модел за жена вълк е приемлив, но опасен. Много е лесно да започнете да се отнасяте към себе си като към модел.

Сега има много статии за смъртта на Анна Никол Смит. Излагат се различни версии за причините му. Като психоаналитик виждам тази ситуация по различен начин. Тя умря, защото не виждаше причина да живее. Изчерпаха й жизнените резерви и вярата, че нещо може да се промени.

Разбира се, с цялото си богатство, тя би искала да промени живота си. Това е постоянен мотив на всички жени – дори и тези, които казват, че са щастливи.

Ако една жена има видим сегмент от пътя за промяна, тя е балансирана и целенасочена – независимо дали става дума за професионален или личен живот. Ако тя има пълно объркване в главата и чувствата си, значи е изгубила пътя и себе си.

Разбира се, след като сте работили като детски порно модел толкова години, е трудно да поддържате любовта към себе си… Такъв трагичен край за много жени в тази професия, но ще научим за най-шумните имена.

Секси съблазнителка или домакиня?

Как се отнася обществото към вълците?

Това са изискванията на съвременното общество към жените. Бъдете красиви и секси или практични – и ще спечелите място на слънце. За мъжете е полезно да имат и двата вида жени под ръка, което им осигурява пълно обслужване.

Една вълчица може да бъде по-секси от красавиците с гел устни и гърди, но само ако тя самата иска да съблазнява и да се наслаждава.

Тя няма да се преструва на влюбена, за да спечели мъж, който не се интересува от нея – тя има усещане за стойността на времето си и, разбира се, на себе си.

Но от друга страна, ще ви кажа: мъж, в когото вълчица се влюби, може да се нарече късметлия. Той ще се доближи до разбирането на това небесно състояние, когато двете половини са били свързани заедно, и никога няма да има чувството, че живее живота за нищо. Степента на актуализация в подобни романи е невероятно висока. Хората, които са изпитали искрено и силно чувство на любов, се променят толкова интензивно вътрешно, че Бог вероятно няма друг начин.

Ние не сме изоставени!

Но не всички най-силни чувства остават завинаги…

Да, такъв е животът. Но от друга страна, никой мъж никога няма да остави вълчица. Това е знак, по който определям за себе си степента на вътрешната си вълчица.

Ако някой мъж ме напусне, тогава се превръщам в кученце.

Вълчицата си тръгва сама или партньорите се разделят по взаимно съгласие, така че по-късно винаги се обаждат по Коледа…

Как се отнасят вълците към пластичната хирургия?

„Ако вълчицата иска нещо, тогава е невъзможно да му устои. Позволено й е да бъде произволна. Положително майсторски, отбелязвам.

Ако иска да промени външния си вид, тя със сигурност ще го промени, няма да работите върху нея с никакво убеждаване. Ако се страхува от болката, тогава никаква Памела Андерсън не е пример за нея.

Те са жестоки и опасни. Това вероятно ще каже за вълците някой, който не знае почти нищо за вълците. Всъщност вълците рядко нападат хора. Както всички хищници, те ловуват за храна и живеят живота си, опитвайки се да стоят далеч от хората.

Предци на кучета

Вълците живеят на Земята повече от милион години. Те произлизат от месоядни хищници, живели преди 100 милиона години, а преди около 20 милиона години кучетата произлизат от вълка.

Вълк

Родът вълци (Lupus) обединява вълци, койоти, чакали, диви и домашни кучета – най-големите представители на семейство вълци. Освен това всички лисици, арктически лисици, енотовидното куче и гривистият вълк принадлежат към това семейство. Подобно на кучетата, вълците са много интелигентни и лесни за обучение. Освен това всеки вълк има особен характер: има предпазливи, нагли или самоуверени, те са свободни и неограничени в обществото на вълците, а други не се виждат и не се чуват.

Вълците живеят в планините, горите и равнините на Северното полукълбо. Както всички живи същества, те, както казват биолозите, заемат своята екологична ниша в дивата природа. В техните местообитания вълците са най-голямата група хищници, които ловят едри бозайници.

Вълкът голям ли е?

“Голям” не е много добър термин за вълк. Обикновено мъжкият вълк тежи около 50 килограма, вълчица тежи 5 килограма по-малко. Височината им при холката е около 75 сантиметра, а дължината от носа до върха на опашката достига 1,5 – 2 метра.

Живот в глутницата

Вълците са социални животни: живеят в семейства. Всяко стадо има своя собствена „таблица за ранговете“ и в нея всеки има своето място. Силните и агресивни вълци управляват, а тези, които имат нужда от твърда ръка, им се подчиняват. Вълча глутница – група животни, свързани по родство и взаимна симпатия – се ръководи от вълк и вълчица. Останалите членове са техни потомци (от малки кученца до 2-3 годишни тийнейджъри). Обикновено в семейството на вълци има 6 – 7, а понякога и 15 животни. Най-силният вълк в глутницата става водач. Приятелка, вълчица, му помага да управлява. За да се подчиняват другите, лидерите трябва да имат силен характер. Всички решения относно живота на глутницата се вземат от тази двойка. В глутница, където водачът пази реда, вълците обикновено не се бият помежду си. Въпреки това, схватките са често срещани с непознати или вълци самотници, които са нарушили границата на притежанията. Всяка вълча глутница ловува само на собствена територия. Собствениците стриктно го пазят и маркират, като предупреждават съседите, че трябва да стоят настрана. Всеки неканен гост ще бъде наказан. В големи глутници често се случва вълк да бъде отровен от всичките си роднини. Понякога изгнаникът става напълно непоносим и той е принуден да напусне глутницата.

Защо необщителният човек се нарича вълк единак? Защото той прилича на вълк, който е напуснал глутницата и живее сам. С течение на времето в стадото настъпват промени. Кандидатите за ролята на лидер остават в глутницата и чакат в крилете си. Други вълци, след като са узрели, оставят да се скитат сами. Но те също могат да създадат собствено стадо, ако имат късмета да срещнат самотна вълчица. Ако вълкът и вълчицата искат да управляват глутницата, те трябва да подчинят всички останали членове на волята си и да ги принудят да спазват безпрекословно своите закони. Водачът доминира над мъжките от глутницата, а приятелката му поддържа реда сред вълците. Лидерите постоянно напомнят на своите „подчинени“ кой е шефът в глутницата: те им ръмжат, хапят, карат и дори ги събарят, предпочитайки да правят това пред цялата глутница. Един строг, напрегнат поглед от страна на лидера или неговата половинка е достатъчен, за да покори тези, към които е насочен. Усмихвайки се любезно, вълците падат на земята и след това, ако е възможно, се измъкват. Понякога лягат по гръб, сякаш казват: ние знаем кой е начело тук. Начинът, по който вълкът държи опашката си, говори за позицията му в глутницата. При лидерите тя е вдигната високо, сред техните „поданици“ е понижена, а тези, които стоят на най-ниската степен в семейството на вълците, подвиват опашката си. Членовете на глутницата показват любов и уважение към лидера на церемония по посрещане. Пълзящи, със сплескани уши и пригладена коса, те се приближават до водача или приятелката му, облизват и нежно хапят муцуната му.

Вълците са едни от най-верните животни, те са силно привързани към своите глутници. Те изразяват чувствата си чрез изражения на лицето и движения на тялото. „Вълчи език“ обединява глутницата и й помага да действа като едно цяло. В прилив на нежност вълците се облизват и търкат муцуните си. Вълкът също се нуждае от опашка, за да изрази чувствата си. Ако опашката е нагоре и върхът й е леко извит, това означава, че вълкът е доста уверен в себе си. При дружелюбен вълк опашката е спусната, но самият й връх гледа нагоре. Вълк с опашка между краката или се страхува от нещо, или изразява съчувствието си по този начин. Муцуните на вълците са много изразителни. Уплашен, вълкът притиска ушите си и изобразява подобие на усмивка. Ядосан вълк оголи зъби и изправи изправените си уши напред. Усещайки опасност, той обръща ушите си назад, оголи зъби и изплези език. Другарите разбират как да се държат, за да запазят мира в глутницата.

естествено родени ловци

Вълците са създадени да ловуват от самата природа. През зимата вълкът оставя чиста верига от отпечатъци в снега – той поставя задната си лапа точно зад предната. Благодарение на тази стъпка той може да тича по всякакъв терен и дори в дълбок сняг. Оръжието на вълка са зъбите. В устата му са цели 42. Отпред стърчат 4 остри, криви 5-сантиметрови зъба – по два отгоре и отдолу. С тях вълкът може да захапе плътната кожа на жертвата. И хищни, или месоядни, зъби – това е името на кътниците на всички хищници – възрастен вълк гризе дори бедрената кост на лос. Ловецът се нуждае от остър слух и в това отношение вълците имат късмет. Когато чуят шум, те движат ушите си и определят откъде идва звукът. Източникът на звук може да е на няколко километра. Вълците ловуват почти безшумно, защото тичат по върховете на пръстите си. Точно като конете и котките, вълкът не докосва земята с петата си. Той има силни мускулести крака и широка походка и може да бяга дълго време със скорост от 9 км / ч и в преследване на елени и лосове да ускорява до 60 км / ч. При лов носът, а не ушите или очите, е първият, който казва на вълците къде да търсят плячка. Във вятъра те улавят миризмата дори на най-малкото животно, намиращо се на 1-2 километра от тях, когато още не се чува или вижда. Благодарение на острата си миризма, вълците могат да следват следите на плячката си. Дебелата козина с дължина до 8 сантиметра предпазва вълка от замръзване. Най-близкият до тялото слой е подкосъмът, а външният слой е образуван от твърди, дълги, черни външни косми в краищата. Те отблъскват водата, а подкосъмът не се намокри. В такъв дъждобран с кожена подплата вълкът не се страхува от лошото време.

Опаковайте на лов

Вълците са месоядни (или хищни) животни. Те ловуват на групи. За да се насити гладният вълк понякога е достатъчно малко животно – бобър, заек, мишка или птица. Но това не е достатъчно за цялото стадо, има нужда от голяма плячка – елен, лос или овен. Не напразно ги наричат ​​санитари – в края на краищата, като правило, стари, болни или неопитни животни стават техни жертви. При болно животно фокусът на болестта изчезва; ако старият звяр е убит, младите и силните получават повече храна. Тази биологична регулация на числеността допринася за оцеляването на силни здрави животни, както сред ловците, така и сред възможните им жертви. Въпреки че вълците се смятат за безмилостни, само всяка десета от техния лов завършва с късмет. Случва се, след като прекарат три дни в проследяване и преследване на стадо елени или лосове, вълците успяват да убият само няколко животни. Защо? Еленът с бързи крака може да избяга, а лосът може да даде достоен отпор: тези 600-килограмови гиганти с остри рога и тежки копита не трябва да счупят черепа на вълк. Вълците могат да останат без храна в продължение на две седмици, но ако имат късмет на лов, те ще се наситят. Едновременно възрастен вълк може да изяде до 10 килограма месо! Понякога вълците крият част от полуизядената плячка в резерв – те я завличат в дупка и хвърлят нещо отгоре. В случай на неуспешен лов, те ще се върнат в този кеш и ще изровят скрития обяд. Оцеляването на глутницата зависи от размера на нейните ловни полета, така че вълците ги защитават не за живот, а за смърт. Границите на територията (може да са 50-1500 кв. км, в зависимост от това какви животни ловува глутницата) са маркирани с миризливи знаци – пръскат пънове и големи камъни с урина – и уведомяват съседите за правата си с вой.

Вълчи игри и забавления

Вълците не винаги ловуват, ръмжат и са свирепи. Първото нещо, което вълкът ще направи, когато стомахът му е пълен, е да се свие и да подремне добре. Събуждайки се, забавлявайте се с удоволствие. Ако иска да играе, ще покани роднини да се присъединят към него. Приклекнал ниско с предните си лапи към земята, той ще се приближи до тях и, размахвайки опашка, ще каже: „Моля! Без отговор? Тогава, за да привлече вниманието, той ще започне да скача от страна на страна, точно като куче.

Вълци и хора

Кой не се страхува от лошия вълк? Още от детството ни, когато ни четат приказките „Три прасенца”, „Червената шапчица” и „Вълкът и седемте ярета”, сме се втвърдили, че вълците са зли и страшни. Всъщност те не вредят на хората. Но въпреки това хората ги убиват.

Вълк, вълци, за вълците, истината за вълците

Вълкът е единственото животно, което може да влезе в битка срещу по-силен противник. Ако загуби битката, тогава до последния си дъх той гледа в очите на врага, след което умира.

И още няколко интересни факти за вълците:

 

  • При определени метеорологични условия вълците могат да чуят звуци на разстояние от 9 километра в гората и 16 км. на открито място.
  • Викингите носеха вълчи кожи и пиеха вълча кръв преди битката, която взеха със себе си, за да повдигнат морала си.
  • Най-ранните изображения на вълци са открити в пещери в Южна Европа и са на възраст над 20 000 години.
  • Вълкът не може да бъде опитомен и направен куче пазач, той се страхува от непознати и ще се крие от тях, а не лае.
  • Автоимунното заболяване лупус, или кожна туберкулоза, буквално означава „червен вълк“, тъй като през осемнадесети век лекарите вярвали, че болестта се е развила след ухапване от вълк.
  • Вълците различават около 200 милиона нюанса на миризмата, хората само 5 милиона. Семейството вълци е в състояние да усети миризмата на други животни на разстояние от 1,5 километра.
  • Очите на кученцата вълци винаги са сини при раждането. Пожълтяват само до осем месеца.
  • Бременността на вълчица е около 65 дни. Кученцата вълци се раждат глухи и слепи и тежат само половин килограм.
  • Някога вълците са били най-често срещаните сухоземни хищници, единствените места, където не са живели, са пустините и тропическите гори.
  • Огромен натиск се създава от зъбите в цепнатината на небцето, приблизително 300 килограма на квадратен сантиметър (в сравнение със 150 kg/cm^2 при куче).
  • Популацията на северноамериканския сив вълк през 1600 г. е била 2 милиона индивида. Днес в Северна Америка са останали не повече от 65 хиляди от тях.
  • Гладен вълк може да изяде 10 килограма месо на един дъх, това е все едно човек да изяде сто хамбургера на един дъх.
  • Вълча глутница може да се състои от два или три индивида или може би десет пъти повече.
  • Вълците произлизат от древни животни, наречени “Mesocyon”, които са живели преди около 35 милиона години. Беше малко кучешко животно с къси крака и дълго тяло. Може би те, като вълци, са живели на глутници.
  • Вълците могат да плуват на разстояния до 13 километра, като си помагат при движение във водата с малки мрежи между пръстите си.
  • Между 1883 и 1918 г. само в американския щат Монтана са убити над 80 000 вълци.
  • Адолф Хитлер (чието име означава “водещ вълк”) е бил очарован от вълци и понякога е искал да бъде наричан “Herr Wolf” или “Вълк-диригент” като псевдоним. „Вълчи пролом“ (Wolfsschlucht), „Вълча бърлога“ (Wolfschanze) и „Върколак“ ( Wehrwolf) бяха кодовите имена на Хитлер за различни военни щабове.
  • През 1600-те Ирландия е наричана „Вълча страна“, защото по това време там е имало толкова много вълци. Ловът на вълци бил най-популярният спорт сред благородниците, които използвали вълкодави, за да открият вълка и да го убият.
  • Биолозите са установили, че вълците ще реагират на хора, имитиращи вълчи вой. Щеше да е странно, ако беше различно…
  • През 1927 г. френски полицай е осъден за застрелване на момче, което смята за върколак. През същата година във Франция е убит последният див вълк.
  • Когато европейците отплавали към Северна Америка, вълкът станал най-популярната плячка сред тях при лов на животни в цялата американска история. Тези животни бяха на прага на изчезване в началото на 20-ти век. Федералното правителство на САЩ дори прие програма за унищожаване на вълци в западните щати през 1915 г.
  • Страшните вълци (“canis dirus”) са едни от представителите на праисторическите вълци, живели в Северна Америка преди около два милиона години. Те ловуваха предимно плячка с такива размери като мамути.
  • Вълците могат да тичат минута-две със скорост 32 км/ч, а в моменти на опасност или преследване – до 56 км/ч. Наблюдавано е, че през деня те тичат на „тръс“ (около 8 км/ч) и могат да пътуват с тази скорост през целия ден.
  • Най-малките представители на вълците живеят в Близкия изток, където достигат маса не повече от 30 килограма. Най-големите вълчи индивиди живеят в Канада, Аляска и Русия, където наддават до 80 килограма.
  • Вълците използват вой, за да общуват с разединени членове на своята група, за да се съберат преди лов или да предупредят съперническите глутници да стоят далеч от тях. Самотните вълци вият, за да привлекат приятели или просто защото са сами. Всъщност вълчият вой продължава не повече от 5 секунди, само заради ехото изглежда, че звукът е по-дълъг.
  • Отразителният слой в очите на вълка се нарича “tapetum lucidum” (на латински “ярък гоблен”), той свети в тъмното и също така насърчава нощното виждане на животното.
  • Там, където живеят вълци, често се срещат врани (понякога наричани “вълчи птици”). Гарваните често следват глутници вълци, за да довършат останките от лова, а също така използват вълци като защита.
  • Според Плиний Стари, гръцки учен от първи век, вълчица трие с езика си венците на кученцата, за да облекчи болката, когато се появят. Той също така вярвал, че вълчи тор може да се използва за лечение на стомашни спазми и катаракта.
  • Ацтеките са използвали вълчи черен дроб при лечението на меланхолия като съставка в лекарствата. Освен това са убодили гърдите на умиращия с наострена вълча кост в опит да забавят датата на смъртта.
  • През Средновековието европейците са използвали прах от вълчи дроб за облекчаване на болката при раждане.
  • Гърците вярвали, че ако човек яде месото на вълк, който убива агнета, тогава има голям риск да стане вампир.

 

  • Индианците чероки не ловували вълци, защото вярвали, че братята на мъртвите ще им отмъстят. Освен това оръжието, с което е бил убит вълкът, е смятано за „покварено“.
  • Британският крал Едгард въвежда специален годишен данък от 300 кожи за Уелс, в резултат на което популацията на уелски вълци е бързо унищожена.
  • През 1500 г. последният див вълк е убит в Англия, през 1700 г. в Ирландия и през 1772 г. на датска земя.
  • Германия беше първата страна, която постави популацията на вълци под закони за опазване през 1934 г. Под влиянието на Фридрих Ницше (р.1844-d.1900) и Освалд Шпенглер (р.1880-d.1936), обществото се убеди, че естествените хищници имат много повече значение от тяхната стойност, след като са били убити. Между другото, в Германия всички диви вълци бяха унищожени до средата на деветнадесети век.
  • За разлика от други животни, вълците имат редица отличителни движения на лицето, които използват, за да общуват и поддържат взаимоотношения в глутницата.
  • На японски думата вълк се характеризира като “велик бог”.
  • Между 6000 и 7000 вълчи кожи все още се продават годишно в света. Доставят се основно от Русия, Монголия и Китай, като най-често се използват за шиене на палта.
  • В Индия все още се използват прости капани за улавяне на вълци. Тези капани са ями, камуфлирани с клони и листа. Вълците падат в ямата на остри колове, а хората ги довършват отгоре с камъни.
  • Вълците са първите животни, включени в списъка на застрашените през 1973 г.
  • Известното стихотворение на Джон Милтън “Лицидас” носи името си от гръцкото “вълче” lykideus.
  • В света на Хари Потър имаше върколак Ремус Лупин, чието име е пряко свързано с латинската дума “lupus”, но фамилното име най-вероятно идва от Ремус, основателят на Рим, който е бил хранен от вълци.
  • Последният вълк в парка Йелоустоун е убит през 1926 г. През 1995 г. хората успяват да възстановят популацията на вълците и след десет години около 136 вълка бродят в парка, скупчени в 13 глутници.
  • В момента има около 50 хиляди вълци в Канада и Аляска, 6500 в САЩ. На европейския континент, в Италия – по-малко от 300, в Испания около 2000, в Норвегия и Швеция – по-малко от 80. В Полша има около 700 вълка, а в Русия – 70 хиляди.

Много е трудно веднага да се идентифицира жена вълк сред другите жени. Това е определен стереотип не само на поведение, но и на възприемане на реалността. Това наистина е доста рядко явление, но такива жени се срещат и няма измъкване от това. Природата на такива жени се дължи най-често на възпитанието. Нещо повече, това възпитание зависи от нейната среда – обикновено това са дъщерите на военните, и то със значителен ранг, позиция или амбиция.

Вероятно всеки е чувал песента “Вълк самотен” на групата “Бял орел” и тази песен много ясно разкрива аспектите на морала на женската вълчица. Тя е индивидуалист до основи. Тя има само два критерия за “мъжки” – или нейния, или допълнителен. Това е мъж, който просто й „подхожда“ и няма значение по какви критерии.

Той може да бъде абсолютно „сива мишка“, или обикновен „нърд“, или готин МЪЖ – основното е, че той точно й подхожда! Освен това най-често тя е моногамна и не заменя дори просто внимание към други, а не „нейни“ мъже.

Основната трудност при общуването с женска вълчица (или вълчица) е, че тя измерва всичко само според собствените си стандарти и критерии, всяко „пробиване“ или отклонение се разглежда от нея като атака срещу нейното достойнство – и всичко това е спря веднага и в зародиш!

Невъзможно е да се договарят или уреждат нещата с нея – тя просто спира всичко дори на етапа на въпрос или обичайно обяснение. Тя “глупаво” се обръща и си тръгва, и оставя всички проблеми “зад борда” – те вече не я засягат.

Дори ако връзката е дългогодишна и установена, женската вълчица (вълк) не разбира компромисите и не ги приема. Тя никога няма да прости лъжи, предателство, дори обичайното “игнориране”, по каквато и да е причина – просто не й пука за всичко това.

За нея е важно само проявлението на самата вярност, която тя самата може да даде. И – тя ще помете всичко по пътя си, ако нещо застраши близките й.

Това са най-“лудите” майки и най-верните съпруги, но само до момента, в който основите им се “люлеят”. Именно женските вълци (вълчици) са способни напълно да изтрият от паметта и живота си бивш съпруг или дисфункционално дете.

Само те са в състояние да “зачеркнат” всички години от съвместния си живот, ако по някаква причина се почувстват предадени. Това дори не е черта на характера – това е образ на възприемане на реалността на нивото само на собствените морални критерии. Освен това всяка жена вълк има свои собствени критерии.

Един основен закон за тях не съществува, те са най-често „извън закона“ на обществото, целият им живот е подчинен само на собствените им закони.

Най-често женските вълци (вълци) са привлекателни на външен вид, очарователни в общуването, те са много добре поддържани – чистотата е най-важното нещо за тях. Но те не обичат да подобряват дома си – всичко е само временен подслон за тях.

Те нямат собствен „статус” като член на обществото – те са просто нечия съпруга или майка на съседско дете, което не участва в работата на същата детска градина или не ходи на срещи в училище.

Всички я познават като приятна жена от съседен апартамент (или съседна къща), която никога не се меси в нищо, но ако се наложи, винаги ще окаже помощ.

Тогава тя просто изчезва – съпругът (съжител) казва, че е отишла при майка си, просто забравят за нея. И тогава тя се появява някъде другаде и отново е съпруга, може би дори осиновителка на някое дете…. всичко се повтаря отново. Тя просто “търси своя вълк сред мъжете”!

Най-често тези жени не са просто красиви, те очароват със своята привлекателност, чар, необичайност – и това е основната опасност. Да обичаш такава жена означава да унищожиш живота си до основи. И нещо повече, унищожи го сам, под влияние на собствените си емоции.

Нейната откъснатост от обикновения живот, от простите чувства кара мъжете „да се стремят“ да докажат нещо на такава жена, да станат поне малко значими за нея. Но те, тези мъже, мислят от гледна точка на обичайните критерии и норми, но тя винаги е „извън нормите и критериите“, следователно е почти невъзможно да стане значима за нея по желание.

Мъжът никога няма да може да разбере какво има нужда от него! И тя никога няма да го каже директно, защото често самата тя не разбира това.

И не само за другите (а именно мъжете) е трудно с такава жена, тя е в непрекъснат конфликт със себе си. , с това тя е добре. Тя постоянно страда от морална самота, от това, че „не е разбрана“ от мъжете, но как да я разберат, когато тя често не разбира себе си.

Такива жени постоянно са придружени от душевна болка, търсенето на своите желания и невъзможността да изпълнят точно тези желания. В личния им живот има само два критерия за връзката им – те са или безкрайно щастливи със “своя мъж”, или абсолютно нещастни, защото не са го намерили! Жената вълк определено е обратното, единственото в което си приличат е, че са хищници.

Има вкус на диви малини. Тези плодове винаги ми се струваха безумно сладки, тяхната сладост и стипчивост създаваха невероятно усещане за забранен плод. Забраненият плод – ето какъв вкус имаше! Тази жена имаше вкус на плода, който най-много искаш да ядеш. Подобно на дивата малина, която расте в сечищата на гората в най-отдалечените гъсталаци на храстите, тази жена имаше особена миризма, в някои отношения нахална, а в други много мека.

Проправяйки си път през упорити лепкави храсти, определено ще попаднете на коварни бодливи клони, които се придържат към дрехите ви и се опитват да ви спрат, хлъзгави трупи в зеленината и много досадни мушици. И когато стигнете до заветния клон, осеян с диви малини, неволно се спирате в очакване на това удоволствие и невиждана сладост. Тази жена беше като дива малина. И исках да го усетя толкова силно, колкото тези малки невзрачни, но толкова скъпи и безценни зрънца.

Но дивите малини имат бодли, които засаждат във всеки, който се осмели да докосне плода им. Безмилостно разкъсана кожа, скъсани дрехи и кръв, стичаща се от малки драскотини, ме очакват, докато посягам към сладки горски плодове. Започвам да гледам тази жена, да оценявам устните й, усмивката й и студените й сини очи, когато изведнъж осъзнавам, че това изобщо не е жертва и изобщо не е онази безкрайно приятна млада дама, която току-що ми говори толкова мило. Гледа ме безстрастна самотна вълчица, в чиито очи няма съжаление, няма състрадание и топлина. Тя ме гледа с безкрайно внимание и внимание, сякаш оценява възможностите си и опасността, която мога да й създам. Погледът и затворените устни ми казват, че трябва да се пазя от тази жена. Но аз не си тръгвам, не спирам да отговарям на погледа й, сякаш тя ме привлича с поведението си, със своята сериозност.

Понякога ми се струва, че всеки човек принадлежи към определен клас хора, към някакъв кръг, в който влиза. И всички хора сякаш носят превръзки с различни цветове (или тениски), които определят принадлежността им към определен клас. Има хора, които приличат на хищници в навиците си да ядат другите, да потискат, поглъщат и ловуват, за да постигнат повече. Те са ловци, готови да направят много, за да смажат следващата си жертва, да я надминат, да бъдат по-силни. Но има и такива, които винаги са предопределени да бъдат жертви, тревопасни беззащитни същества, способни само на полет. И те искат да следват. Това хищническо чувство възниква от само себе си, без да е обвързано със социалния статус, възможностите и елитарността на произхода на този или онзи човек.

Но понякога се случва да се почувствате като хищник, който вижда пред себе си по-слаб хищник, който искате да атакувате. Погледнах я, надникнах в нейните месоядни сини очи, затворени устни, идеално пригладена коса, погледнах нейния бизнес костюм, скъп часовник на китката й, надникнах в навиците й, в остротата на движенията на тази дама и все повече и повече Улових се, че се чувствам привлечен от нея.

Тя беше идеалът на мечтите ми, тя беше тази, която винаги съм искал да имам до себе си, която искам да смятам през целия си живот, да обичам и да се опитвам да разбера. Силен характер, властен животински поглед, прекъснати бързи движения, бурен поток от дълбоки мисли и пронизването, с което тя гледаше, всичко това ме порази, накара ме да треперя отвътре и да се усмихвам. Обичам точно тази сила в една жена, твърдост и стабилност на възгледите, емоционалност, която прониква в стройното женско тяло и се отразява в очите на агресията. Жена, която може да бъде достоен противник, която ще играе на един терен с мен и няма да ми отстъпва. Жена, която потенциално ще бъде перфектната майка на детето ми, вдъхвайки му чувство за борец. Игра, която започва с един поглед, от момента, в който за първи път погледнете в тези студени фокусирани очи и красиви контури на лицето, тази игра ме очарова все повече и повече.

Тя печели 10 пъти повече от мен, управлява цял отдел, с едно щракване на пръстите всеки може да бъде уволнен от фирмата без обезщетение. Замислих се и се засмях. Защо не се страхувам от нея? Защо не се срамувам, не направя крачка назад, не се опитвам да се махна от погледа й, който толкова много характерни мъже не могат да понесат?

Тя ме попита защо се усмихвам, но не можех да си го обясня. Разбрах или почувствах, че имам някаква власт над тази вълчица, над нейния характер, над нейната енергия и надмощие.

Последва разговор, от който разбрах, че по някаква причина я доминирам, превъзхождам я, чувствам се по-комфортно в общуването. В нейното семейство имаше търговци от първата гилдия, докато в моето семейство имаше принцове. Разказах й за моите предци, за князете Хаван, които бяха много значимо и могъщо семейство в двора. Може би затова чувствам някаква подсъзнателна власт над тази жена. Сякаш бях малко по-висок от нея в клас, по вътрешна организация на себе си, бях над нея, надминах я, макар че в този живот изобщо не постигнах много.

Тя ми предложи и аз не й отказах. Тя бързо се промъкна до мен, като вълчица, която иска да вземе плячката си, промъкна се и скочи право към мен от тънкостите на своите интриги. Не исках да я виждам като обект на желание, не исках да я целувам или да спя с нея, но усетих привличането, което мъжът изпитва към силна, властна жена. Исках да я смажа, от моята слаба, нестабилна позиция, исках да я спусна под себе си, да накарам тази жена да ме желае. И усетих колко много иска същото.

Предложението й не беше изненада, тя каза, че ме иска и ме покани при нея. И аз приех тази покана, като напълно забравих, че дивите малини имат много остри, безмилостно драскащи бодли.

Нейното Volvo се плъзгаше плавно по пътя и беше много удобно да седя на меката кожена седалка на колата и да усетя как тази жена със студени очи и сладострастна усмивка сега прокарва ръка по коляното ми, плъзгайки ръката си малко по-високо . Еротиката на тази жена се криеше в нейната хитрост, в нейното приятно и толкова ласкаво внимание към мен, в нежния й поглед. Тя сякаш ми се отдаде напълно, отдаде тялото си на моите прегръдки, целувки и ласки.

Апартаментът в самия център на града донякъде напомняше украсата на просторен дворец, в който всичко беше подчинено на студенината, спокойствието и отчуждението. На огромните рафтове има стотици редки издания на книги, много сувенири от различни страни, рядък античен порцелан. Бях привлечен от колекцията от балерини на тази жена, защото майка ми колекционира порцеланови балерини! Голямото легло в центъра на стаята беше като пиедестал, на който тя просто падна изтощена, щом пристигнахме в дома й. Подпряна на ръката си, тя ме погледна със същата властна, гладна студенина в очите. И в този поглед видях нещо друго, напълно непознато досега за мен. Тя беше ръководител на инвестиционния отдел, под нейно командване имаше много хора, които безпрекословно, като войници, изпълняваха нейните заповеди, бяха готови да направят всичко възможно, за да не получат част от недоволство от нея. Тя се стремеше към върха, искаше да заеме ключова позиция в компанията, искаше да изгради още по-впечатляваща кариера и да се увери, че нейната визия е важна за всеки, който работи с нас. Но точно сега, в момента, в който я погледнах, сваляйки ризата си, видях съвсем друга жена: по-мека, по-тревожна, крехка и самотна. Тя искаше да изпита нещо, което много успешни хора не постигат – топлина и грижа, внимание от мъж. Видях малко момиченце, притеснено от пренебрегването, трепереща млада дама, която сякаш свали бронята си и изпусна меча си. Тя беше гола, но това излагане беше по-вътрешно, символизиращо достъпността и свободата на моите действия.

Тя протегна ръка към мен и ме погледна с тъжна надежда. Приближих се и докоснах дланта й. В ръцете на жена винаги съм бил привлечен от нещо специално, някаква грация и мекота. По някаква причина винаги искате да целувате женски ръце, особено когато са красиви и добре поддържани. В дланта на жената може да се прочете характерът и съдбата на жената, отношението й към света и себе си, вътрешният й свят.Можеш часове да надничаш в бръчките по кожата, в маникюра, в благодатта на пръстите и нежността, с която тя свива ръцете си в юмруци. Казват, че в дланта на ръката ви има линия на живот и линия на мъдрост. В тази връзка моята линия на живота се раздвоява някъде по средата на пътя си, сякаш създава две паралелни съдби. И тогава тези линии завършват с китката. Но моята линия на мъдрост е много кратка, което означава, че съм по-склонен да се хвърля сега на това легло и да започна да събличам тази красива жена, отколкото да се занимавам с наука.

В дланта й прочетох много силен характер, в някои отношения дори грубост и жестокост. Но нямах време да осъзная това, когато тя ме прегърна рязко и ме хвърли на леглото.

Дългите целувки и внимателните погледи един към друг се простираха безкрайно. Устните й имаха вкус на диви малини, които много обичам. Исках да я целувам все повече и повече, да докосвам езика й със своя и да усещам устните й. Тази рязкост, с която тя започна да ме съблича, не отстъпи и затова започнах да осъзнавам, че тя няма да спре, а решителността в нейния характер винаги ще бъде решаваща.

Острите й нокти се забиха в гърба ми, сякаш бяха бодлите на онези диви малини, които брах като дете. Охладих жарта си, като я хванах за главата и внимателно я погледнах в очите. Имаше огън в тези сини очи, студен и благоразумен пламък на човек, който иска да постигне своето и за това той ще направи всичко. Тя беше запалена и това беше забележимо, но в същото време се създаде известна нотка на благоразумието й, нейният вътрешен контрол върху случващото се. За мен това беше игра, една от многото, които играя и които наистина ценя. И за нея тези целувки ми се сториха като стъпки към целта ми.

Тя сякаш се опитваше да вкуси устните ми, да вкуси плътта ми и имаше чувството, че й остава малко време за това, така че толкова бързаше. Хванах я за китките и започнах да я целувам алчно по врата, бузите и устните. Исках да разбера защо имам толкова силна жена в ръцете си, защо тя ми даде да се разбере толкова ясно, че иска да ме има до себе си. Наистина ли страстта е в устните й? Или нещо друго?

„Направи го за мен…“ прошепна тя в пристъп на емоция. — Искам да го направиш.

Погледнах я малко по-внимателно, малко по-сериозно.

Какво искаш? Попитах.

Тя леко отмести лицето си от устните ми и, погледна встрани, каза със студен, безучастен тон:

Вие сте единственият съветник на вицепрезидента. Искам да му кажете, че аз съм най-добрият кандидат за негов първи заместник. И искам да решите този проблем със задачата. Можеш ли?……. За мен, моята котка!

https://podarilove.ru/