Вълна няма, но има Победа!

Е, вече е ясно – след като спечелиха мнозинство в долната камара, републиканците в най-лошия за тях случай ще запазят и паритет в Сената 50:50. Сега водят с 49:48. Демократите нямат шанс за мнозинство в Сената. Има три висящи щата – Невада, Аризона, Джорджия. В Невада почти сигурно ще има победа на републиканците, с което техните сенатори стават общо 50. В Аризона вероятно ще спечелят демократите – има все пак вероятност и за победа на републиканците, но да приемем, че отиват при демократите – техните сенатори стават 49. И тогава дали ще е 50:50 или мнозинство от 51 за Републиканската партия ще се реши на балотада в Джорлдия на 6 декември. Сериозен успех на републиканците, който не млде да се подценява. Ще припомня на онези, най-вече либерал-прогресисти, които кършат ръце, че не било победа това.

На предните междинни избори демократите взеха долната камара само с 12 мандата преднина, а в Сената партитет – 50:50. И същите, които днес дълбокомислено обясняват, че републиканците се били едва ли не провалили, тогава обявиха резултатите на демократите за “исторически пробив”, за “огромна победа  която поставя Конгреса под техен контрол” и пр.
Хайде, по-сериозно!

Резултатите сега съвпадат с всички основни прогнози от прслелните седмици. Няма никакви сериозни изненади – в щатите, за които твърдо беше прогнозирано, че може да има обрат и са в играта, това се случи. Това че има анализатори и хора, които били имали по-високи очаквания за републиканците, е проблем не на резултатите, а на нереалистичните очаквания, които не са се вслушали в социологическите сондажи и прогнози и са подходили емоционално. В крайна сметка обаче политиката не е емоционална запалянковщина, а разпределение на властта. И в това разпределение Републиканската партия надделя – пълен или почти пълен контрол върху законодателната власт и значително увеличаване на властовите си ресурси както на федерално, така и на щатско ниво.

Вълна няма. Но има победа!

https://trud.bg