Според скорошно проучване, публикувано в научното академично списание General Certificate of Secondary Education (GCSE), синеоките хора, за които е известно, че съставляват 8 до 10 процента от населението на света, произхождат от един и същ общ прародител.

В продължение на много години изследователите се опитват да определят какво причинява тази промяна, като изследват гена OCA2 , който определя нивото на кафяв пигмент в човешкото око.

Оказва се обаче, че генетичната мутация, която води до сини очи, е причинена от напълно различен ген, наречен HERC2, който напълно изключва OCA2 и разрежда кафявото до синьо.

Според учени от университета в Копенхаген сините очи са продукт на рецесивни гени и източникът е общ прародител, живял в Южна Европа, около Черно море, между 6 и 10 хиляди години.

Въпреки че има още много изследвания, смята се, че

мутацията се е разпространила,

когато хората са мигрирали от Африка към Европа, което може да помогне да се обясни защо сред хората от европейски произход има повече хора със сини очи.

Проучването също така разглежда вариациите в други по-рядко срещани цветове на очите, като зеленото, което затвърждава идеята, че генът на сините очи произхожда от един индивид.

Авторът на изследването, професор Ханс Айберг от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина, каза пред Science Daily:

„Зелените очи могат да се обяснят с намаленото количество меланин в ириса. Хората със сини очи също имат общ прародител, което е много повече от това, което научихме в часовете по природни науки.“

Как хората имат сини очи?

Ирисът е оцветената част на окото ви, която има повече от един слой. Горният слой, наречен епител, е мястото, където се намира меланинът – пигмент, който придава цвета на окото.

Сините очи нямат меланин в ириса. Синият цвят идва не от пигмента, а от светлината, отразена във водата в окото и слоевете под него. Така че поне от биологична гледна точка сините очи всъщност са безцветни.

За да има едно дете сини очи, и двамата родители трябва да предадат гена на сините очи. Това не означава, че самите родители трябва да са синеоки.

Възможно е да носят гена, но той е рецесивен.

Ако обаче и двамата родители имат сини очи, почти сигурно е, че и детето ще има сини очи.

Един човек с генетична мутация има деца и тази черта е предадена на следващото поколение. Мутацията на сините очи продължава да се разпространява в много части на света, тъй като това поколение също има деца и те се разпространяват навсякъде.  https://bg-voice.com

  1. Хората с този цвят на очите може да изпаднат в депресия през зимата
  2. Любовният ви живот според цвета на очите
  3. Какво казва цветът на очите ви за вашето здраве
  4. Каква жена сте според цвета на очите?
  5. Какво показва цветът на очите за него?
  6. Цветът на очите говори много
  7. От кафявите очи струи доверие
  8. Жените избират мъжете по цвета на очите
  9. Кога ще се смени цвета на очите на бебето ми?