Бомбата, монтирана на дрон, заклещен в скалите до крайбрежен хотел в северното морско с. Тюленово, бе взривена успешно от сапьори от модулното формирование на Военноморските сили в 11 часа, съобщиха от ВМС.

Операцията бе разпоредена, след като в неделя около 22 ч заседналата в скалите опасна находка била забелязана от стопанина и гостите на крайбрежен хотел, в който се готвела сватба. Във фейсбук съдържателят на обекта Радослав Русев би тревога, че по устройството „светят някакви електроники“. Цяла нощ районът остана отцепен от полиция, а в 9 ч сутринта на мястото пристигнаха военните.

Установено е, че към дрона е прикрепен 82-милиметров минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас, съобщиха от пресцентъра на ВМС. Тъй като бил силно увреден, специалистите преценили, че превозването му до полигон за обезвреждане е невъзможно. След обезопасяване на район с радиус 150 м боеприпасът бил взривен.

Все още не е ясно дали е бил руски или украински. Чист късмет е, че не е избухнал в морето, опасността там е била много по-голяма заради вълните, каза кметът на Шабла Мариян Жечев. Той припомни, че наскоро на около 50 км от Тюленово, в Румъния избухна невзривена мина. По нашите брегове през последната година ВМС неутрализираха няколко мини, но за първи път сега се наложи военните да обезвредят устройство, качено на дрон.

https://trud.bg/

Всички новини можете да следите и в Телеграм канала ни https://t.me/ndt1eu безплатно, без цензурата на Феисбук, а по желание можете и да се абонирате  безплатно.