ЗАПОЧНАХА ПРОТЕСТИТЕ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

0
513

Започнаха протестите на земеделските производители в цялата страна, породени от отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Към зърнопроизводителите се присъединиха и представители на останалите сектори в земеделието – овощарство, пчеларство, зеленчукопроизводство, зърнопроизводство, както и животновъдство, който е сред най-засегнатите от политиката на унищожение на българското производство. Очаква се протестите днес да стигнат до София и Министерския съвет.

Инициативният комитет обяви точките в страната, където ще се блокират пътища. За област Добрич това са Кардам, Дуранкулак, кръговото кръстовище на Балчик и Карапелит. И на четирите пункта се струпаха десетки тежки селскостопански машини и много автомобили.

Протестните действия са в отговор на решението на Парламента да отпадне забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна след 15 септември 2023г., а исканията са пет.

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. НДТ