Граничните полицаи ще проверяват всички автомобили, които влизат и излизат от страната за задължения към КАТ. Шофьорите със задължения ще бъдат отбивани встрани и ще имат 2 часа да заплатят дължимото чрез ПОС терминал.

В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение. Това стана ясно на брифиг на “Пътна полиция” днес.

Освен пътуващите с автомобил, ще бъдат проверявани и всички преминаващи границата с автобус и влак. От МВР отрекоха да спират гражданите от преминаване през граница поради задълженията им. Според тях новата система на границите не накърнява правата за свободно пътуване и излизане от страната, тъй като всеки ще може да напусне страната или да влезе в нея, но не като шофьор, а като пешеходец.

Такава система действа пилотно на граничния пункт “Калотина” от 3 юни. За този период са засечени 1928 неплатени фиша за повече от 363 700 лв. На място чрез ПОС терминал са заплатени над 12 хил. лв. от санкции. До 2 седмици системата ще заработи на още 8 места в страната.

https://lupa.bg