БЪРЗА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ЗА ПИЯН ШОФЬОР

0
271

Бърза ефективна присъда от седем месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване получи 40-годишен мъж от Добрич за управление на МПС след употреба на алкохол, съобщава Апелативна прокуратура Варна. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК – управление на МПС след употреба на алкохол, с концентрация над 1,2 на хиляда. Той ще трябва да заплати глоба в размер на 400 лева и няма да има право да управлява автомобил в следващите 3 години. Присъдата беше постигната от Районна прокуратура – Добрич в рамките на 72-часовото задържане на обвиняемия.

И.К. бил спрян за рутинна проверка от полицейски патрул около 22:00 часа на 11 октомври 2022 година. Служителите на ОДМВР – Добрич го изпробвали за употреба на алкохол и наркотични вещества, като тестът за алкохол бил положителен и показал концентрация от 2,04 на хиляда. И.К. бил задържан и отведен в болнично заведение за вземане на биологичен материал, но отказал да даде кръвна проба.

Това не е първа подобна проява на добричлията, който вече бил осъждан два пъти за същото престъпление през 2017 година и през 2019 година, когато бил осъден ефективно и търпял наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 месеца, ведно с предходното му осъждане.

Одобреното от Добричкия районен съд споразумение е със силата на присъда и е окончателно. НДТ