Българска следа изплува в мистерията с взривените газопроводи “Северен поток” 1 и 2 /ОБНОВЕНА/

0
243
  • Българска следа изплува в мистерията с взривените газопроводи “Северен поток” 1 и 2.  Германското списание “Шпигел” написа, че най-малко един от фалшивите паспорти, с които е наета яхтата „Андромеда” в Северна Германия, е български.

Според разследване на германските медии “АЕрДе” и “Цайт” експлозиите на двата газопровода в края на септември са извършени от шестима души, които са наели яхта в Рощок.

По-рано “Шпигел” писа, че предполагаемите диверсанти са наели 15-метрова ветроходна яхта “Андромеда”, за да транспортират експлозиви до газопроводите “Северен поток”.

Уточнява се още, че той е бил нает чрез определена чартърна фирма.

Според изданието корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

Във вторник „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че саботажът на газопроводите може да е бил извършен от някаква “проукраинска група”, която е действала без знанието на американските власти.

Министърът на отбраната на Германия призова за предпазливост по отношение на съобщенията, че газопроводът “Северен поток” е бил саботиран от проукраинска група и повдигна въпроса за възможността за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината за атаката върху Киев.

“Също толкова лесно би могло да става дума за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината върху проукраински групи”, заяви Борис Писториус пред радио „Deutschlandfunk”.

В свой репортаж германският вестник „Ди цайт“ заяви, че паспортите, предоставени за наемане на яхтата, използвана от заподозрените, са били “професионално фалшифицирани”. Въпреки че разследващите не изключват възможността за операция под фалшив флаг, те я смятат за малко вероятна, пише вестникът.
Германските медии по-рано съобщиха, че германските следователи смятат, че неидентифицираната група се състои от петима мъже и една жена.

Представили са фалшиви паспорти, които според германските разследващи са “много добра изработка”.  В яхтата са открити следи от взривни вещества.

В момента се водят три отделни разследвания на саботажа – в Швеция, Дания и Германия. https://www.marica.bg/

Гмуркачите не са игра? Може ли Северен поток да бъде взривен на яхта

Версията на западните медии, че шестима диверсанти на ветроходна яхта са организирали терористична атака над Северните потоци, не издържа на критика, според бивши високопоставени руски военни подводничари. Според тях би било невъзможно да се взриви газопроводът на развлекателна лодка и с обикновена водолазна екипировка. Военните увериха пред aif.ru, че версията е хвърлена в медиите, за да се отклонят подозренията от западните разузнавателни служби.

Версията за организирането на терористичната атака чрез наемане на частна яхта с фалшиви паспорти беше лансирана от германските медии. Вестник Die Zeit съобщи, че петима мъже и една лекарка са участвали в бомбардировката на Северен поток. 

Диверсантите може да са превозвали експлозиви на 15-метрова ветроходна яхта Bavaria Cruiser 50 Andromeda, наета на остров Рюген чрез чартърна компания, уверява Der Spiegel, позовавайки се на източници. Според Reuters на острова на християните в Дания са търсили такава яхта. Германският федерален прокурор потвърди, че през януари следователите са извършили претърсване на подозрителен кораб.

Руските експерти обаче опровергават тази версия. В разговор с aif.ru вицеадмирал Анатолий Шевченко , единственият руски подводничар, извършил три пътувания до Северния полюс и Полюса на недостъпността, я нарече „абсолютни бърбори и лъжи“ в разговор с aif.ru. 

„Това е работа на специално обучени хора. И напразно те започват да преплитат Украйна. [Украинският президент Володимир] Зеленски е твърде щастлив да участва в тази сватба, за да покаже своето участие. Всъщност подобна операция може да бъде извършена само от специално обучено подразделение от подводни специалисти, диверсанти“, е сигурен експертът.

Версията на западните медии беше наречена несъстоятелна от подводничаря, капитан от първи ранг на ВМФ на СССР и ВМФ на Русия, председател на петербургския клуб на подводничарите на ВМФ  Игор Курдин .

„Това е тромав опит на разузнавателните служби на западните държави да избягат от отговорност, тъй като версията, че „Северен поток“ е миниран и взривен от водолази аматьори, както се казва, участващи в екстремистки групи в Украйна, е абсолютно несъстоятелна. Защото това е технически много трудна работа. А любителите водолази просто не можеха да го направят. Освен това обвинението не е едно. И да се разчита на ветроходна яхта, че някой ще се гмурне на такава дълбочина, е просто невъзможно. Основната причина за германската версия е да се отклонят от отговорност западните разузнавателни служби, които разполагат както с бойни групи, така и с технически възможности за подобна терористична атака”, допълва нашият събеседник.

Между другото, американският журналист  Сиймор Херш,  който публикува разследваща статия за участието на САЩ в атентата срещу „Северен поток“, също  осмива  съобщенията на западни медии за участието на някаква проукраинска групировка в саботаж на тръбопроводи.  https://aif.ru/